#########################################
## Continguts ##
#########################################
||<tablewidth="400px;"  tablestyle="float:right; margin:0px; margin-left:10px ; font-size: 1.00em;" style="border: none ;">||
##
||<width="30px" style="border: medium none ;-moz-border-radius-topleft: 15px ;-moz-border-radius-bottomleft: 15px ;" #D9BB7A>[[CatalanTeam/MultiBoot|{{attachment:multi-system.png}}]]||<width="275px" style="border: medium none ;-moz-border-radius-topright: 15px;-moz-border-radius-bottomright: 15px ; font-size: 0.90em;" #D9BB7A><<TableOfContents(3)>>||

== Descripció ==

L'eina [[http://liveusb.info/dotclear/index.php?|MultiBoot]] permet fer discs USB arrancables amb tots els sabors d'ubuntu a dintre (i altres [[http://liveusb.info/dotclear/index.php?category/OS-Supportes|aromes de GNU/Linux]]); però és més que això, també us permet instal·lar qualsevol de les versions que hi poseu, i a més us permet fer servir l'USB amb una porció persistent. Per si això no fos suficient, les imatges que hi poseu les podeu fer servir com a imatges (.iso), cosa que altres opcions no permeten. Per si no n'hi hagués prou, el Multi-Boot també té eines de recuperació ([[http://www.supergrubdisk.org/|SuperGrubDisk]] per grub1 i grub2 i [[http://sourceforge.net/projects/btmgr/|SmartBootManager]]), i altres, que no tocarem en aquesta sessió :(

Tot això de manera fàcil i ràpida. A més, si decidiu esborrar algun sabor o canviar-lo per qualsevol altre, podeu fer-ho sense problema, l'eina Multi-Boot s'encarregarà d'arreglar l'MBR de la unitat USB per vosaltres.

Per si això no fos suficient, us instal·la el paquet [[http://www.virtualbox.org/|VirtualBox]] per poder provar les imatges que heu triat sense haver-les d'instal·lar.

Què més voleu? No us sembla que té suficients arguments per fer-lo atractiu?

== Requisits previs ==

Per tal d'optimitzar la sessió cal tenir en compte un seguit d'instruccions:

1.- Cal que tingueu les .iso que vulgueu fer arrancables desades al vostre ordinador. Podeu descarregar-les de [[http://cdimage.ubuntu.com/|http://cdimage.ubuntu.com/]].

2.- Cal que feu servir una clau USB suficientment gran per poder posar-hi les imatges que desitgeu, formatada en fat32 preferiblement.

3.- Paciència ;)

== El procés pas a pas ==

1.- Evidentment ens cal una clau USB suficientment gran per encabir-hi les imatges que vulguem fer arrancables.

2.- Descarregar-les al nostre disc dur i tenir-les accessibles en el moment de «fabricar-nos» el disc de multiarrancada.

3.- Instal·lar el multiboot al nostre ordinador: per això cal que obrim un terminal i seguim les següents passes:

{{{
wget http://liveusb.info/MultiBoot-v3/install-depot-multiboot.sh.tar.bz2
}}}
		(per tal d'aconseguir el paquet necessari)
{{{
tar -xvf install-depot-multiboot.sh.tar.bz2
}}}
		(per descomprimir-lo)
{{{
sudo ./install-depot-multiboot.sh
}}}
		(per instal·lar-lo, ens demanarà la contrasenya d'administrador)

	tot i que també podem fer-ho tot seguit:

{{{
wget http://liveusb.info/MultiBoot-v3/install-depot-multiboot.sh.tar.bz2
tar -xvf install-depot-multiboot.sh.tar.bz2
sudo ./install-depot-multiboot.sh
}}}

En qualsevol cas haurem instal·lat el multiboot al nostre ordinador. 

4.- Ara només cal fer-lo anar, el trobarem a «Aplicacions>Accessoris>Multi-Boot»

5.- Si hi connectem la nostra clau USB (recordeu que ha d'estar formatada en fat32), el Multi-Boot la detectarà, la seleccionem i haurem de prémer «Validate».

6.- Ara només cal que anem afegint-hi una a una (això sí, no poden ser totes d'una vegada) les imatges iso que teníem prèviament descarregades de manera totalment gràfica, és a dir, arrossegant-les a l'espai on diu «Drag/Drop ISO/IMG». Com que calen privilegis d'administrador de l'equip ens demana la contrasenya, la introduïm i només cal que esperem una estona. Podem veure com cada vegada que hi afegim una iso refà l'MBR de la clau USB; el mateix passa quan en traiem alguna (seleccionant-la i "escombrant-la"). Quan les tinguem totes només cal prémer el botó «Quit» i ja tenim el nostre Multi-Boot llest per fer-lo anar.

7.- A l'hora de fer-lo anar, hem d'arrancar una màquina des d'USB i triar l'opció del Multi-Boot. Quan arranqui ens mostrarà un menú amb totes les opcions que tenim, i el que hem de fer és seleccionar aquella que volem emprar. Tot seguit ens arranca en mode autònom i ens permet instal·lar-li el sistema operatiu triat.

Així de senzill, és automàgic :)

... I si no ens acaba de convèncer sempre ho podem desinstal·lar senzillament fent:

{{{
sudo apt-get remove multiboot
}}}

seguit d'un 

{{{
sudo apt-get autoremove
}}}

per depurar totes les dependències, i ja està ;)

Podeu trobar un manual amb imatges [[http://ponent.caliu.cat/|ací]].


== Aclariments i agraïments ==

Si jo he estat capaç d'aconseguir-ho (amb una formació nul·la) qualsevol persona ho és... de debò.

He d'agrair la descoberta d'aquesta eina al company i amic GiorgioGrappa que [[http://laventuradelpingui.blogspot.com/2010/04/multiboot-una-alternativa-senzilla-al.html|en va parlar al seu bloc]] i em va permetre conèixer aquesta eina tan senzilla i tan potent a la vegada. Giorgio, gràcies!

Per cert, mantingueu-vos atents i atentes a aquest wiki si voleu estar al cas de les possibles modificacions.