Propostes

Revision 12 as of 2007-06-26 13:00:30

Clear message

Esborrany de normativa interna d'accés i sortida com a membre de l'equip

Anchor(requisits_membre.cat)

Aquesta és una base a partir d'on construir el document definitiu. Agraïrem comentaris i propostes de modificació al final del document o a la llista de correu de l'equip

1. Accés


1.1 Mèrits per a ser alta

La persona que vulgui ser membre haurà d'acreditar activitat en algun dels àmbits del [wiki:CatalanTeam LoCo Team Català]: donant suport als usuaris a les llistes de correu, fòrum o canal de xat, participant activament en l'organització i portada a terme dels esdeveniments que l'equip convoca, participació com a ponent en xerrades, cursos, etc.., traducció de documents o de programari, etc. En qualsevol cas, aquesta activitat hauria de tenir un mínim d'història i de continuïtat (no n'hi ha prou de participar amb tres correus a la llista en una setmana, p. ex.), essent un bon inici un mínim de tres mesos d'activitat visible i mantinguda. Evidentment, aquesta activitat s'haurà de demostrar. Una pàgina al wiki pot servir per a documentar les activitats (http://wiki.ubuntu.com/NomCognom).

1.2. Procediment


Hi haurà un apartat fix a l'ordre del dia, excepte a les reunions extraòrdinàries, on s'efectuarà l'avaluació dels candidats a membres de l'equip, sempre que hi hagi temps després dels punts ordinaris i just abans de la finalització de la reunió.

No es podrà validar l'accés a l'equip de cap candidat si hi ha menys de 5 membres de ple dret a la reunió. En aquest cas, s'hauria de postposar la votació a la següent reunió, o a la següent en la que el candidat pugui estar present.

Si es compleix el requisit abans esmentat de número de membres de l'equip a la reunió, el candidat podrà defensar la seva candidatura amb les proves de la seva activitat. Un cop acabada l'exposició, els membres de l'equip podran efectuar preguntes i comentaris al candidat i, finalment, formularan el seu vot, a poder ser de manera raonada.

Quan un candidat sigui acceptat, els administradors del Launchpad procediran a donar-lo d'alta tant bon punt puguin, i passarà a ser des d'aquell moment membre de ple dret de l'equip, amb tots els drets i deures. En cas de no ser acceptat, no podrà tornar a presentar la seva candidatura fins al cap de tres mesos (un mes, en cas que encara no hi hagi prou feina feta? RafaelCarreras) a partir de la data de la reunió on s'hagi decidit la seva no acceptació.

2. Membres de ple dret


Els membres de ple dret de l'equip tindran veu i vot a les reunions i en qualsevol tema que es plantegi. També tindran dret a qualsevol avantatge de què puguin disposar els membres de l'equip en cada moment (p. ex. adreces ubuntu.cat, publicació al planet). Així mateix, queden subjectes a aquesta normativa interna.

3. Baixa, suspensió i expulsió


Els membres de l'equip poden ser donats de baixa, suspesos i expulsats de l'equip.

3.1 Baixa

3.1.1 Voluntària

Els membres de l'equip podran demanar-ne la baixa voluntària, amb la qual cosa perdran tots els drets que tinguessin com a membres de ple dret en aquell moment. Per fer efectiva la baixa, hauran d'enviar un correu al compte que es determini en acceptar aquesta proposta, on, prèvia confirmació de la identitat del remitent, es tramitarà la baixa. Per a tornar a ser alta, haurà de passar pel mateix sistema que qualsevol altre nou candidat.

3.1.2 Per inactivitat

Si un membre de l'equip deixa de mantenir activitat durant un període superior als sis (6) mesos sense cap explicació i no es pot contactar amb ell a fi de determinar-ne la causa, serà donat de baixa i perdrà tots els drets vigents dels membres de ple dret. Per a tornar a ser alta a l'equip, haurà de passar pel mateix sistema que qualsevol altre nou candidat.

3.1.3 Per expulsió

Es detalla el procediment al següent punt 3.3.

3.2 Suspensió

3.2.1 Voluntària temporal

Els membres de l'equip poden demanar la suspensió voluntària temporal si preveuen que durant un termini màxim de 12 mesos, i per la causa que sigui, no podran mantenir l'activitat que els membres de l'equip han de tenir per a mantenir la seva qualitat. Si, passats aquests 12 mesos, segueix sense estar en disposició de poder mantenir l'activitat i no preveu que en un termini raonable la pugui reprendre, sempre prèvia consulta personal amb el membre de l'equip, es tramitarà la seva baixa definitiva per inactivitat (punt 3.1.2).

Aquesta suspensió voluntària temporal es podrà sol·licitar reiteradament sempre que passi un termini de sis (6) mesos entre una i altra petició, i es mantingui un mínim d'activitat entre les diferents suspensions.

Aquest període de suspensió voluntària temporal, evidentment, no comptarà a efectes de la baixa per inactivitat detallada al punt 3.1.2.

3.2.2 Disciplinària

Si els membres de l'equip en reunió, en la qual es tingui el quòrum necessari i prèvia proposta de, almenys, cinc (5) membres de ple dret de l'equip, determinen que l'actuació d'un dels membres ha estat lesiva per a l'equip o per algun dels seus components, o va en contra dels principis del programari lliure i les normes de conducta que l'equip presumeix dels seus membres [1], es podrà aplicar una suspensió, de com a mínim un mes i com a màxim un any (12 mesos). Durant aquest termini, el membre sancionat perdrà tots els drets vigents pels membres de ple dret, quedant aquests suspesos.

Si, en acabar el període de suspensió, el membre segueix tenint interès a formar part de l'equip i no ha causat cap més problema que pugui ser causa de mesura disciplinària, tornarà a ser un membre de ple dret [2].

Aquesta suspensió només es podrà aplicar dos (2) cops. En cas que un membre reincideixi tres (3) cops en motius per a la suspensió, serà immediatament expulsat (punt 3.3).

Així mateix, si en acabar el període de suspensió el membre ja no té interès en seguir a l'equip, es tramitarà la seva baixa voluntària (punt 3.1.1), i si ha tornat a incórrer en fets mereixedors de sanció serà expulsat amb efectes immediats (punt 3.3).

3.3 Expulsió

Si els membres de l'equip en reunió, en la qual es tingui el quòrum necessari i prèvia proposta de, almenys, deu (10) membres de ple dret de l'equip, determinen que la actuació dins l'equip d'un dels membres ha estat greument lesiva per a l'equip o per algun dels seus components, o va en contra dels principis del programari lliure o les normes de conducta que l'equip presumeix [3] dels seus membres, podrà ser expulsat a perpetuïtat de l'equip.

Aquesta persona no podrà tornar a formar part mai més de l'equip [4].

4. Mesures transitòries [5]


Única: Els membres de l'equip que siguin de ple dret en el moment d'aprovació del present document podran tenir un termini de inactivitat doble de l'estipulat el punt 3.1.2, en el moment d'avaluació de la seva activitat, abans de ser donats de baixa per inactivitat.

Comentaris

  • El principi del punt 1.2, jo el canviaria per: {{{L'avaluació dels candidats a membres de l'equip s'efectuarà cada 15 dies en reunió ordinària. Serà el primer apartat de l'ordre del dia.

}}}

  • Els motius pel qual ho proposo:
    1. Cada 15 dies per que no crec que tinguem molt volum de gent i per que considero que hauria de ser el ritme normal de les reunions (no cada setmana).
    2. El primer punt de l'ordre del dia per evitar el no aprovar els nous membres per falta de temps.
    3. Els membres aprovats ja poden votar en els següents punts del dia de la reunió.

    IvàBurgos

  • El punt número 4 el treuria. Considero que 6 mésos d'inactivitat és prou temps per qualsevol imprevist. Tots podem tenir alts i baixos (jo el primer), però d'aquí a no donar senyals de vida en 6 mésos... Jo crec que ja és temps suficient tenint en compte que es plantegen formes alternatives per donar-se de baixa temporalment. IvàBurgos

  • Estic d'acord amb l'Ivà, d'aquesta manera se simplifica el document i 6 mesos per a tothom és prou just. RafaelCarreras

  • Quan el llegeixes d'una tacada aquest document espanta (Josep, tenies algun estatut o conveni aprop quan el vas fer o tens vocació d'advocat? :P ), però entenc que es tracta d'establir unes normes on acudir en cas de conflicte. El funcionament del LoCo ha de seguir sent més natural, proper i humà. IvàBurgos

  • Sóc el Jordi Alins, he fet alguns canvis: plé/ple, he canviat alguns gerundis amb valor de futur perquè en català no són normatius, una caiguda de preposició davant la conjunció que, finalment he posat una dièresi a efectuïn.
  • Atès que la normativa afecta els membres actuals de l'equip, crec que tots els membres haurien de poder dir-hi la seva (per exemple, amb una votació al launchpad). -- AlexMuntada DateTime(2007-06-25T08:36:12Z)

  • Info (!) Si preguntéssim als membres actuals de ~ubuntu.cat per què s'hi van apuntar què ens dirien? Segurament la majoria ho va fer per fer públic el seu perfil d'ubuntaire, sense cap compromís (un exemple similar seria ~perl). Així doncs, si consideréssim ~ubuntu.cat com el conjunt de persones que es consideren part del LoCo (la comunitat ubuntaire) i creéssim per exemple ~ubuntu-cat-equip des de zero per als membres de l'equip amb un compromís ferm, seria menys problemàtica la transició i podríem deixar ~ubuntu.cat totalment obert a la comunitat. D'aquesta manera tothom pot decidir el seu nivell de compromís i no creem la sensació d'elitisme ni res per l'estil. En resum, aquesta normativa és correcta per a l'equip però potser ~ubuntu.cat no és l'equip tal com l'hem pensat i cal considerar-ho. -- AlexMuntada DateTime(2007-06-25T19:09:11Z)

  • Modifiqueu el document a voluntat.
  • Els meus comentaris:
    • [1] (*** jo aquí faria referència al codi de conducta d'ubuntu, o potser en faria un de propi adaptat, perquè "presumir" coses de forma no escrita pot donar lloc a problemes en temes delicats -- Orestes***)
    • [2] (*** això és automàtic o s'ha d'acordar en reunió? --Orestes***)
    • [3] (*** mateix comentari que abans sobre la presumpció -- Orestes***)
    • [4] (*** mai no s'ha de dir "mai" -- Orestes***)
    • [5] De fet, aquesta mesura NO és transitòria, és permanent de per vida dels fundadors del LoCo, a no ser que causin baixa.