fi

Tässä julkaisumuistiossa kerrotaan tunnetuista ongelmista Ubuntun, Kubuntun, Edubuntun, Xubuntun ja Gobuntun versiossa 7.10.

Järjestelmävaatimukset

Vaadittu keskusmuistin määrä Ubuntu 7.10 -julkaisulle on 384MB työpöytä-CD-levyille ja 256MB muille asennustavoille (huomioi että osa järjestelmän keskusmuistista saattaa olla varattu näytönohjaimen käyttöön).

Pienimmällä vaaditulla muistin määrällä asennus kestää tavallista pidempään, mutta valmistuu lopulta, ja järjestelmä toimii kohtuullisella nopeudella asennuksen jälkeen. Tietokoneilla, joilla on vähän muistia, voi mahdollisesti suorittaa asennuksen käyttämällä only-ubiquity-käynnistysvalintaa, jolloin koko työpöydän sijaan käynnistetään vain asennusohjelma.

Asennus

AACRAID Dell PowerEdge 2650 -laitteistolla

  • "server" ("palvelin") -ydin ei toimi Dell PowerEdge 2650 -palvelimella aacraid-ajurin alustusvirheen takia. Ongelman voi kiertää käyttämällä "generic" ("yleinen") -ydintä palvelinytimen sijaan. bugi #149071

Päivittäminen

Ubuntu 7.04 -käyttäjät voivat päivittää Ubuntu 7.10 -versioon helposti ja automaattiseti. Täydelliset ohjeet osoitteessa http://www.ubuntu.com/getubuntu/upgrading (englanniksi) ja http://wiki.ubuntu-fi.org/Paivittaminen (suomeksi).

/etc/papersize-tiedostoa ei ole

  • Tiedosto /etc/papersize ei ole olemassa, mikä voi aiheuttaa ongelmia tulostuksessa, jos asensit Ubuntu 7.10 esijulkaisun työpöytä-CD-levyltä ennen Beta-julkaisua. Asian voi korjata luomalla tiedosto joka sisältää halutun oletuspaperinkoon, yleensä "letter" tai "a4" maasta riippuen. Esimerkiksi:

    echo a4 | sudo tee /etc/papersize >/dev/null

Reititysmetriikat

  • ifupdown asettaa oletuksena reititysmetriikka-arvoksi 100 niille liitännöille, joilla ei ole metric-asetusta /etc/network/interfaces-tiedostossa. Tämä muutos ei ole merkityksellinen useimmille käyttäjille, mutta sillä voi olla väliä joillekin käyttäjille, joilla on tiettyjä vaatimuksia verkon toiminnalle. Jos vaaditaan oletusreititysmetriikkaa 0 (nolla), tulee muokata tiedostoa /etc/network/interfaces tämän valinnan asettamiseksi erikseen, esimerkiksi:

    iface eth0 inet static
            address 192.168.0.2
            network 192.168.0.0
            broadcast 192.168.0.255
            netmask 255.255.255.0
            gateway 192.168.0.1
            metric 0

Network Manager

  • Ubuntun 7.10-versiossa Network Manager hallitsee vain matkatilaan merkittyjä liitäntöjä. Tästä johtuen kaikki aiemmin Network Manager -ohjelman hallitsemat liitännät merkitään matkatilaan päivitystä tehtäessä. Teknisessä mielessä tämä poistaa /etc/network/interfaces-tiedostosta ja ottaa haltuunsa sellaiset liitännät, jotka käyttävät dhcp-tapaa ilman ylimääräisiä valitsimia, ja jotka ovat asetettu auto-tilaan. Jos tarvitaan liitäntöjen käynnistymistä ifupdown-ohjelmien avulla, tulee liitännät ottaa uudelleen käyttöön /etc/network/interfaces-tiedostossa käsin tai poistaa niiden matkatila kohdassa Järjestelmä -> Ylläpito -> Verkko.

NFS-liittämisen tuki

  • "nfs-common"-paketti täytyy olla asennettuna NFS-tiedostojärjestelmien liittämiseksi.

Commercial/partner-ohjelmalähde

  • archive.canonical.com-palvelimen "commercial" ("kaupallinen") -ohjelmalähde on nyt nimeltään "partner". Jos päivitetään aiemmasta julkaisusta Ubuntu 7.10 -julkaisuun käyttäen ohjeistettua päivitystapaa, tämä korjataan automaattisesti. Jos päivitettiin ensin betaan tai päivitettiin käsin, tiedostoa /etc/apt/sources.list tulee muokata itse. Oikea muoto on:

    deb http://archive.canonical.com/ gutsy partner

UltraSPARCin levynimiöiden muutokset

  • Kaikista julkaisuista Ubuntu 7.10 -julkaisuun päivittävien UltraSPARC-käyttäjien tulisi uudelleenajaa fdisk-ohjelma kaikille levyille. fdisk varoittaa jos on tarve päivittää nimiö. Seuraa fdisk-ohjelman ohjeita. Uusi gutsy-asennus käyttää automaattiseti uutta levynimiön muotoa.

PlayStation 3 -muutokset

  • Linux-ytimen tyyppi PlayStation 3 -järjestelmille on muuttunut powerpc64-smp -> cell. Ubuntu 7.04:stä 7.10:een päivittävien PlayStation 3 -käyttäjien tulisi suorittaa nämä komennot päivitystä ennen tai sen jälkeen:

    $ sudo apt-get remove linux-image-powerpc64-smp linux-powerpc64-smp linux-restricted-modules-powerpc64-smp
    $ sudo apt-get install linux-cell
  • Lohkolaitteiden nimet ovat lisäksi muuttuneet tavallisesta /dev/sdX-nimeämistavasta /dev/ps3dX-tapaan (esim. /dev/sda1 on nyt /dev/ps3da1). Tämän ei pitäisi vaikuttaa tavallisiin asennuksiin, sillä niissä käytetään UUID-nimeämistä. Jos kuitenkin /etc/fstab-tiedostoa on muutettu osoittamaan kovakoodattuihin laitenimiin, ne tulee muuttaa uutta ydintä varten.

  • Tarkista, käyttääkö tiedosto /etc/kboot.conf /dev/sdX-nimeämistapaa ja muuta se käyttämään UUID- tai /dev/ps3dX-nimeämistapaa.

GnuPG-agentin integrointi puuttuu päivitettäessä Ubuntun 7.04-versiosta

  • Jos ollaan päivittämässä Ubuntun 7.04-versiosta, ~/.gnupg/gpg.conf-tiedostoa ei välttämättä ole luotu oletuksena kotihakemistoon gnupg-paketissa olevasta virheestä johtuen. Tällöin GPG-agentin integrointi ei ole oletuksena käytössä. Jos omaa gpg.conf-tiedostoa ei ole luotu, ongelman voi korjata suorittamalla komennon cp /usr/share/gnupg/options.skel ~/.gnupg/gpg.conf. Jos gpg.conf-tiedosto on jo olemassa ja ongelma havaitaan, se voidaan korjata suorittamalla komento echo use-agent >> ~/.gnupg/gpg.conf. bugi #76983

Muita tunnettuja ongelmia

Tyhjä näyttö joillain ATI-laitteistoilla

  • Joillain ATI-näytönohjaimilla näkyville tulee vain tyhjä näyttö X:ää käynnistettäessä, koska ajuri ei onnistu alustamaan tiettyjä laitteita. Ajurin kehitysprojekti on korjaamassa ongelmaa, ja korjaus voidaan toivottavasti julkaista pian Ubuntu 7.10:lle. Sillä aikaa on mahdollista lisätä xorg.conf-tiedoston driver ("ajuri") -osioon valinta: 'Option "LVDSBiosNativeMode" "false"'. bugi #132716

Dual-head (moninäyttö) -asetukset

  • ati-ajuri on siirtynyt MergedFB / Xinerama -tuesta uuteen xrandr 1.2 -tukeen, ja vanhat xorg.conf-moninäyttöasetukset eivät enää toimi. Moninäyttötuen asettamiseksi katso esim. oppaita sivulla http://www.intellinuxgraphics.org/dualhead.html tai http://wiki.debian.org/XStrikeForce/HowToRandR12

  • Koska xrandr ja xinerama ovat epäyhteensopivia, ei voida käyttää yhtä aikaa näytönohjaimia joiden ajurit tukevat uutta xrandr-tapaa, ja näytönohjaimia joiden ajurit ovat vielä xinerama-tukeen rajoittuvia. Tällaisessa tilanteessa ainoa vaihtoehto on palata ajureiden kohdalla versioihin jotka olivat ennen xrandr-tukea: Intel-korteille vanha "i810"-ajuri "intel"-ajurin sijaan, ja ATI-korteille vanha 6.6-versio

  • xrandr-tukea käytettäessä on mahdollista käyttää Compiz-ohjelmaa moninäyttöasetusten kanssa, mutta toimivuus riippuu käytettävissä olevasta näytönohjaimen muistin määrästä. Ongelmatapauksissa kiertokeino on käyttää pienempää virtuaalista näytön tarkkuutta.

Compiz ja istuntojen hallinta

  • Työpöytätehosteita käyttävät käyttäjät tulevat huomaaman, etteivät voi käyttää "Muista käynnissä olevat ohjelmat kirjauduttaessa ulos" -ominaisuutta. Tämä ongelma voidaan kiertää ottamalla Compiz-ikkunanhallinta pois käytöstä laittamalla työpöytätehosteet pois päältä kohdassa Järjestelmä -> Asetukset -> Ulkoasu.

Keskeytystila (Suspend to RAM) käytettäessä fglrx-ajuria

  • Järjestelmä lukkiutuu keskeytystilaa yritettäessä, jos käytetään suljetun lähdekoodin fglrx-ATI-näytönohjainajuria rajoitettujen ohjelmien ohjelmalähteestä ("restricted"). Tämä johtuu muutoksista ytimen muistinhallinnassa (muutokset tulevat käyttöön oletuksena Linux 2.6.23:ssa), joita ATI ei vielä tue; tämä on valmistajan vastuulla ja ajurin suljetun luonteen takia Ubuntun hallitsemattomissa. Ongelman kiertokeinoja ovat Ubuntu 7.04 -julkaisun käyttäminen, keskeytystilan käytön välttäminen tai vapaan ATI-ajurin käyttäminen. bugi #121653

Tulostaminen AppArmor-ohjelman ollessa käytössä

Ubuntu 7.10 sisältää uuden AppArmor-nimisen turvallisuuskerroksen, jonka CUPS-tulostustuki ei ole vielä valmis. Tästä johtuen tulostus ei onnistu tietyissä rajatapauksissa, jotka on kuvattu alla. Kiertokeino näihin ongelmiin on ottaa AppArmorin CUPS-profiili pois käytöstä, suorittamalla komento sudo aa-complain cupsd. AppArmor-tuki voidaan ottaa uudelleen käyttöön komennolla sudo aa-enforce cupsd.

  • Bluetooth-tulostimille tulostaminen ei toimi AppArmorin kanssa. bugi #147800

  • Monet kolmannen osapuolen tulostinajurit (erityisesti tulostinvalmistajilta) eivät toimi. bugi #152537

  • HP DeskJet 710C/712C/720C/722C/820C/1000C -tulostimet (ajuri "pnm2ppa") eivät toimi. bugi #155530

Faksitoiminto HP:n monitoimilaitteilla ei toimi

  • HP:n ajuriohjelmistossa olevan ohjelmavirheen takia faksaus ei toimi millään HP:n monitoimilaitteella. Ongelman kiertokeino ei ole vielä tiedossa, mutta Hewlett-Packardille on tiedotettu ongelmasta. bugi #153152

Lisätyillä käyttäjillä ei ole tulostimien ylläpito-oikeuksia

  • Jotta käyttäjät voisivat muuttaa tulostimen asetuksia, heidän tulee olla tulostinylläpitoryhmän lpadmin jäseniä. Ensimmäinen järjestelmän käyttäjä lisätään tähän ryhmään, mutta Järjestelmä -> Ylläpito -> Käyttäjät ja ryhmät -valikkokohdan user-admin-työkalulla lisätyt tai muokatut käyttäjät eivät tule lisätyiksi kyseiseen ryhmään. Ongelman kiertokeinona voidaan käyttäjille antaa "lpadmin"-oikeudet suorittamalla komento sudo adduser <käyttäjä> lpadmin pääteikkunassa. bugi #152107

Käyttäjien hallintatyökalu voi poistaa käyttäjien oikeuksia

  • Virheraportin mukaan user-admin-työkalu (valikkokohta Järjestelmä -> Ylläpito -> Käyttäjät ja ryhmät) voi joissain tapauksissa poistaa kaikkien käyttäjien ryhmäjäsenyydet lisättäessä uutta käyttäjää, mikä tarkoittaa että olemassa olevat käyttäjät menettävät ylläpito-oikeudet, mahdollisesti jättäen järjestelmän vailla ylläpito-oikeuksin varustettua käyttäjää. Korjausta ongelmaan ei tällä hetkellä ole tiedossa, koska ongelman syytä ei ole löydetty. Jos kohtaat tämän ongelman, voit korjata tilanteet käynnistämällä koneen virheenkorjaustilaan (recovery mode) ja lisäten käyttäjät takaisin oikeisiin ryhmiin komentorivityökaluilla: esimerkiksi adduser mika admin antaisi käyttäjälle mika pääkäyttäjän oikeudet. bugi #26338

Kopete kaatuu yhdistettäessä MSN-verkkoon

  • Kubuntun pikaviestinsovellus Kopete kaatuu yhdistettäessä MSN-verkkoa käyttävää käyttäjätiliä. Korjauksen tulisi olla saatavilla pian gutsy-updates-ohjelmalähteen kautta. bugi #153500

Suorittimen (CPU) tuuletin ei ole toiminnassa Dell Latitude L400 -kannettavalla

  • Dell Latitude L400 -konetta käytettäessä suorittimen tuuletin ei enää kytkeydy toimintaan ja suoritin ylikuumenee rasituksessa. Ongelma voidaan kiertää lisäämällä acpi=off grub-käynnistyslataimen käynnistysparametriksi ("boot"). bugi #127772

Alkulataimen kuva ei näy

  • Joillain näytöillä näytön tarkkuus tunnistetaan väärin asennettessa työpöytä-CD-levyltä, ja Ubuntun käynnistyksen aikana näytettävä kuva ("boot splash") ei näy. Tarkkuus voidaan korjata muokkaamalla tiedostoa /etc/usplash.conf. bugi #150930

GutsyGibbon/ReleaseNotes/fi (last edited 2008-08-06 16:33:58 by localhost)