PackardBellEN8500

Differences between revisions 1 and 24 (spanning 23 versions)
Revision 1 as of 2006-02-10 18:28:54
Size: 4618
Editor: c-8621e353
Comment: Still trying out Breezy -- more to come...
Revision 24 as of 2010-02-27 00:21:15
Size: 7446
Editor: primes2h
Comment: Moving pages instead of copying - New Laptop Testing project
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 1: Line 1:
 * Contact: ["JoacimHaglund"] ## page was renamed from LaptopTestingTeam/Old/PackardBellEN8500
## page was renamed from LaptopTestingTeam/PackardBellEN8500
 * Contact: [[JoacimHaglund]]
Line 4: Line 6:
 * Model: A8500
 * Website: http://www.packardbell.se/products/node1822.asp (A8xxx is closest, I guess)
 * Model: A8 (A8500)
 * Website: http://www.packardbell.se/products/node1822.asp (A8 xxx is closest, I guess)
Line 10: Line 12:
 * 1280x768 still won't work with the provided packages without tweaking.
 * No sound, no error messages. Seems far from being resolved looking at the alsa bug report from May 2005. The thread seems to be waking up, but Conexant specs for the CX20551 chip is missing. During Jan 2007 the bug seems to have been resolved and by recompiling alsa, the laptop now makes some noise when expected.
Line 12: Line 16:
 * Processor : Intel(R) Pentium(R) M processor 1.73GHz ("Sonoma" 740)
 * Chipset : Intel Mobile 915GM/PM/GMS/910GML (rev 03)
 * Southbridge : Intel Corp. 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) rev. 04
 * Memory : 1024 MBytes
 * Touchpad : Synaptics Touchpad, model: 1, fw: 5.10
 * Audio : Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller (rev 04)
   * Codec: Conexant AMC97 id 31? = CX20551?
 * NIC : Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
 * WiFi : Intel (R) PRO/Wireless 2200BG (rev. 05)
 * Video : Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03)
 * Display : 1280x768
 * Optical Drive: PHILIPS DVD+-RW SDVD8431 LX48
Line 13: Line 30:
|| Installation works? || Yes || Untested || || Installation works? || Yes || Yes ||
Line 19: Line 36:
|| Screen || Yes || Untested || ||
|| Correct resolution? || No (requires [http://www.geocities.com/stomljen/ 915resolution]) || Untested || ||
|| Correct refresh rate? || Yes || Untested || ||
|| 3D Acceleration || Yes || Untested || ||
|| Screen || Yes || Yes || ||
|| Correct resolution? || No (requires [[http://www.geocities.com/stomljen/|915resolution]]) || No || [[https://launchpad.net/distros/ubuntu/+source/xorg/+bug/9525|#9525]] (Comment at bottom by Andreas Schildbach) ||
|| Correct refresh rate? || Yes || Yes || ||
|| 3D Acceleration || Yes || Yes || [[https://launchpad.net/distros/ubuntu/+source/xorg/+bug/30300|#30300]] Works as of fl. 6 ||
Line 27: Line 44:
|| Battery detected? || No || Untested || ||
|| Hibernates? || Untested || Untested || ||
|| Sleep || Untested || Untested || ||
|| Dim monitor on battery || Yes || Untested || ||
|| Blank monitor on inactivity || Yes || Untested || ||
|| Lid Close || Untested || Untested || ||
|| Cpu frequency scaling || Yes || Untested || ||
|| Battery detected? || No || Yes || ||
|| Hibernates? || Untested || Yes || ||
|| Sleep || No (had to enable manually in /etc/default/acpi-support) || Yes || ||
|| Dim monitor on battery || Yes || Yes || ||
|| Blank monitor on inactivity || Yes || Yes || ||
|| Lid Close || Screen off, no hibernation || Yes || Set to suspend in gnome-power-manager (Dapper fl 5) ||
|| Cpu frequency scaling || Yes || Yes || ||
Line 35: Line 52:
|| Sound works? || No || Untested || || || Sound works? || No || No || Alsabugs [[https://bugtrack.alsa-project.org/alsa-bug/view.php?id=1134|#1134 (resolved...)]] ||
Line 41: Line 58:
|| Wired NIC || Yes || Untested || ||
|| Wireless NIC || Yes || Untested || ||
|| Wired NIC || Yes || Yes || Conifguration necessary (network-admin) ||
|| Wireless NIC || Yes || Yes || ||
Line 46: Line 63:
|| Modem || Untested || Untested || || || Modem || Untested || No || Responds to AT-commands with [[http://www.linuxant.com/drivers/hsf/index.php|linuxant driver]] ||
Line 49: Line 66:
|| Touchpad || Yes || Untested || ||
|| Touchpad - Doubletap = double click || Untested || Untested || ||
|| Touchpad - Scroll down side || N/A? || Untested || ||
|| External mouse - USB || Untested || Untested || ||
|| External mouse - Serial || Untested || Untested || ||
|| Touchpad || Yes || Yes || ||
|| Touchpad - Doubletap = double click || Yes || Yes || ||
|| Touchpad - Scroll down side || No? || Yes || The touchpad is oval -- difficult, but possible, to scroll down side ||
|| External mouse - USB || Untested || Yes || ||
|| External mouse - Serial || Untested || Untested || No port. ||
Line 65: Line 82:
##|| Fingerprint reader || Untested || Untested || ||
|| CD/DVD drive || Yes || Untested || ||
|| Fingerprint reader || N/A || Untested || ||
|| CD/DVD drive || Yes? || Yes? || Some ide errors during boot (Drive``Ready Error) and failed to burn iso properly (medium Error / write error) ||
Line 68: Line 85:
|| Parallel Ports || Untested || Untested || || || Parallel Ports || Untested || Untested || No Port ||
Line 77: Line 94:
|| + F1 || Sleep || || No || Untested || ||
|| + F2 || || || Untested || Untested || ||
|| + F3 || || || Untested || Untested
|| ||
|| + F4 || WLAN radio on/ off || || Untested || Untested || ||
|| + F5 || || || Untested || Untested || ||
|| + F6 || || || Untested || Untested || ||
|| + F7 || || || Untested || Untested || ||
|| + F8 || || || Untested || Untested || ||
|| + F9 || || || Untested || Untested || ||
|| + F10 || Mute || || Yes? || Untested || No Sound, but OSD message displayed ||
|| + F11 || || || Untested || Untested || ||
|| + F12 || || || Untested || Untested || ||
|| + Up/ Dn Arrow || +/ - brightness || || Yes || Untested || ||
|| + R/ L Arrow || +/ - volume || || Untested || Untested || No Sound...||
|| + F1 || Sleep || || Yes || Yes || ||
|| + F2 || Screen off? || || Yes || Yes || ||
|| + F3 || ExternalMonitor? || 0xa9/ e029 || Untested ||
No || ||
|| + F4 || WLAN radio on/ off || || Yes || Yes || ||
##
|| + F5 || || || Untested || Untested || ||
|| + F6 || Play/ Pause || || Untested || No || ||
|| + F7 || Stop || || Untested || No || ||
|| + F8 || Skip Fw || || Untested || No || ||
|| + F9 || Skip Bw || || Untested || No || ||
|| + F10 || Mute || || Yes? || Yes? || No Sound, but OSD message displayed ||
|| + F11 || Screen rotate? || 0xb1/ e031 || Untested || No? || Don't know what it's supposed to do ||
##
|| + F12 || || || Untested || Untested || ||
|| + Up/ Dn Arrow || +/ - brightness || || Yes || Yes || ||
|| + R/ L Arrow || +/ - volume || || Untested || Gnome shows volume || No Sound... ||
Line 94: Line 111:
|| "Globe" || Web Home? || || Yes || Untested || Konqueror goes to home dir ||
|| "Brief" || Mail? || || Nothing happens || Untested || ||
|| "Globe" || Web Home? || || Yes || Yes || ||
|| "Brief" || Mail? || || Nothing happens (kubuntu) || Yes || ||
Line 99: Line 116:
==== Breezy ====
Using kubuntu install iso.

/proc/acpi is missing some entries: battery/* -- no battery life monitor, ac_adapter/* -- laptop mode won't start. Could it have something with this snippet from the syslog to do?:
{{{
i2c-acpi-ec.c: ACPI EC SMBus adapter at 0x18
ibm_acpi: ec object not found
}}}

 * Yes, this is the cause of the problem. Possibly the Embedded Control is at a non-standard address. Please file a bug assigned to acpi-support (although technically the problem is with linux-source). -PaulSladen
 
==== Dapper ====
Using ubuntu flight 3 install iso.

 * After updating to the latest packages in dapper, the battery and ac_adapter entries exist in /proc. (i2c_acpi_ec loads without complaining).

Using ubuntu flight 5 install iso.

 * Installed over wlan. :-)
 * Hibernates.

Using ubuntu flight 6 install iso.

 * i810 driver ok with installer.

Current Issues

  • 1280x768 still won't work with the provided packages without tweaking.
  • No sound, no error messages. Seems far from being resolved looking at the alsa bug report from May 2005. The thread seems to be waking up, but Conexant specs for the CX20551 chip is missing. During Jan 2007 the bug seems to have been resolved and by recompiling alsa, the laptop now makes some noise when expected.

Hardware details

  • Processor : Intel(R) Pentium(R) M processor 1.73GHz ("Sonoma" 740)
  • Chipset : Intel Mobile 915GM/PM/GMS/910GML (rev 03)
  • Southbridge : Intel Corp. 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) rev. 04
  • Memory : 1024 MBytes
  • Touchpad : Synaptics Touchpad, model: 1, fw: 5.10
  • Audio : Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller (rev 04)
    • Codec: Conexant AMC97 id 31? = CX20551?
  • NIC : Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
  • WiFi : Intel (R) PRO/Wireless 2200BG (rev. 05)

  • Video : Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03)
  • Display : 1280x768
  • Optical Drive: PHILIPS DVD+-RW SDVD8431 LX48

in Breezy?

in Dapper (current development)?

Installation works?

Yes

Yes

Hardware Information

Screen & Monitors

Device

Works?

Bug #

in Breezy?

in Dapper (current development)?

Screen

Yes

Yes

Correct resolution?

No (requires 915resolution)

No

#9525 (Comment at bottom by Andreas Schildbach)

Correct refresh rate?

Yes

Yes

3D Acceleration

Yes

Yes

#30300 Works as of fl. 6

External monitor works?

Untested

Untested

External monitor - mirrors

Untested

Untested

External monitor - extend desktop

Untested

Untested

Power Management

Battery detected?

No

Yes

Hibernates?

Untested

Yes

Sleep

No (had to enable manually in /etc/default/acpi-support)

Yes

Dim monitor on battery

Yes

Yes

Blank monitor on inactivity

Yes

Yes

Lid Close

Screen off, no hibernation

Yes

Set to suspend in gnome-power-manager (Dapper fl 5)

Cpu frequency scaling

Yes

Yes

Sound

Sound works?

No

No

Alsabugs #1134 (resolved...)

Correct volume?

Untested

Untested

Hardware volume switch

Untested

Untested

Headphone jack

Untested

Untested

Mic jack

Untested

Untested

Networking

Wired NIC

Yes

Yes

Conifguration necessary (network-admin)

Wireless NIC

Yes

Yes

PCMCIA NIC

Untested

Untested

Firewire

Untested

Untested

Bluetooth

Untested

Untested

Modem

Untested

No

Responds to AT-commands with linuxant driver

Infrared

Untested

Untested

Touchpad & Mice

Touchpad

Yes

Yes

Touchpad - Doubletap = double click

Yes

Yes

Touchpad - Scroll down side

No?

Yes

The touchpad is oval -- difficult, but possible, to scroll down side

External mouse - USB

Untested

Yes

External mouse - Serial

Untested

Untested

No port.

Docking Station/Port Replicator

AC through replicator

Untested

Untested

USB

Untested

Untested

Serial

Untested

Untested

Parallel

Untested

Untested

External Monitor - VGA

Untested

Untested

External Monitor - DVI

Untested

Untested

Modem

Untested

Untested

NIC

Untested

Untested

PS/2

Untested

Untested

Additional Hardware

Fingerprint reader

N/A

Untested

CD/DVD drive

Yes?

Yes?

Some ide errors during boot (DriveReady Error) and failed to burn iso properly (medium Error / write error)

PCMCIA cards

Untested

Untested

Parallel Ports

Untested

Untested

No Port

Card reader(s)

Untested

Untested

Function and other keys

Fn key

Operation

Keycode

Works?

Bug #

in Breezy?

in Dapper (current development)?

+ F1

Sleep

Yes

Yes

+ F2

Screen off?

Yes

Yes

+ F3

ExternalMonitor?

0xa9/ e029

Untested

No

+ F4

WLAN radio on/ off

Yes

Yes

+ F6

Play/ Pause

Untested

No

+ F7

Stop

Untested

No

+ F8

Skip Fw

Untested

No

+ F9

Skip Bw

Untested

No

+ F10

Mute

Yes?

Yes?

No Sound, but OSD message displayed

+ F11

Screen rotate?

0xb1/ e031

Untested

No?

Don't know what it's supposed to do

+ Up/ Dn Arrow

+/ - brightness

Yes

Yes

+ R/ L Arrow

+/ - volume

Untested

Gnome shows volume

No Sound...

Other special keys

Key

Operation

Keycode

Works?

Bug #

in Breezy?

in Dapper (current development)?

"Globe"

Web Home?

Yes

Yes

"Brief"

Mail?

Nothing happens (kubuntu)

Yes

Notes

Breezy

Using kubuntu install iso.

/proc/acpi is missing some entries: battery/* -- no battery life monitor, ac_adapter/* -- laptop mode won't start. Could it have something with this snippet from the syslog to do?:

i2c-acpi-ec.c: ACPI EC SMBus adapter at 0x18
ibm_acpi: ec object not found
  • Yes, this is the cause of the problem. Possibly the Embedded Control is at a non-standard address. Please file a bug assigned to acpi-support (although technically the problem is with linux-source). -PaulSladen

Dapper

Using ubuntu flight 3 install iso.

  • After updating to the latest packages in dapper, the battery and ac_adapter entries exist in /proc. (i2c_acpi_ec loads without complaining).

Using ubuntu flight 5 install iso.

  • Installed over wlan. Smile :-)

  • Hibernates.

Using ubuntu flight 6 install iso.

  • i810 driver ok with installer.


CategoryLaptop

LaptopTestingTeam/Old/Old/PackardBellEN8500 (last edited 2011-03-09 21:20:18 by primes2h)