NlGames

Differences between revisions 8 and 9
Revision 8 as of 2007-08-15 19:11:06
Size: 2647
Editor: h89220115071
Comment:
Revision 9 as of 2007-10-25 19:07:33
Size: 8377
Editor: 87
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 53: Line 53:


===Schaken in linux===
================


==Inleiding==
In deze tijd waar veel tijd en geld besteed wordt aan het ontwikkelen en spelen van steeds weer nieuwe games wil ik het hebben over het aloude schaakspel.
De regels van dit spel bestaan al eeuwen en zijn niet aan verandering
onderhevig. De vorm past zich echter wel aan de tijd aan. Zo kun je tegenwoordig kiezen tussen het spelen tegen kunstmatige of menselijke intelligentie. Bij kunstmatige intelligentie speel je tegen een schaakcomputer of schaakprogramma.
Speel je liever van “mens tot mens”, dan is het mogelijk om online te schaken.
In ieder geval behandel ik in dit stuk de verschillende schaakspelletjes die gewoon te installeren zijn uit de officiële bronnen van UBUNTU.(via synaptic pakketbeheer) Dat heeft een aantal voordelen:
a) de overvloed aan schaakprogramma's wordt enigzins beperkt.
b) er zijn geen ingewikkelde installatieprocedures nodig om deze spelletjes te
   laten werken.
c) de spelletjes die geïnstalleerd worden zijn stabiel en beproefd.

De schaakprogamma's zijn geïnstalleerd en uitgeprobeerd op zowel de Dapper- Edgy- en Feisty-versie van UBUNTU, echter wel in de GNOME werkomgeving maar er is geen reden om aan te nemen dat deze niet in de KDE werkomgeving zouden werken.
Veel schaakplezier!


===De installatie van het schaakspel.===

Voor je het een en ander gaat installeren, is het handig te weten dat een gewoon schaakspel bestaat uit een grafische omgeving en de motor. De motor is het deel waar de kunstmatige intelligentie is opgeborgen. De motor bepaalt de schaaksterkte van het spel.

=Grafische omgevingen voor een spel=
a)gnomechess, glchess, xboard, pouetchess, eboard, 3dchess

=Motoren of engines voor een spel=
b)crafty, gnuchess, sjeng, hoichess, phalanx (ook wel falanx)

Dit is handig om te weten zodat je deze nu snel en eenvoudig via synaptic pakketbeheer kunt installeren. De grafische omgevingen en de engines worden als aparte pakketjes aangeboden. Een enkele keer is het spel reeds compleet.

== Glchess==
Glchess zit standaard in Feisty, kijk maar eens bij Toepassingen -> Spelletjes.
In Edgy of Dapper zul je de verschillende pakketten nog zelf moeten installeren.
Wanneer de verschillende pakketten zijn geïnstalleeerd is glchess klaar om gebruikt te worden. Het spel heeft een duidelijke maar eenvoudige grafische interface. In Gutsy heet het programma: chess of schaken.
Let op dat eerst in het menu "spel": -nieuw spel- wordt aangeduid, daarna kun je kiezen uit vier schaakengines. Denk eraan dat crafty een vrij sterke "tegenstander" is. Dit spel is aan te bevelen: het heeft 4 verschillende speelsterktes.





























==Eboard==

Dit spel is ook na het
installeren van de pakketten klaar om te starten. De
grafische omgeving is zeer verzorgd en uitgebreid. Er zijn verschillende
spelmogelijkheden en opties zoals: het herstellen van een bepaalde zet, het
instellen van de tijd, etc.
Na installatie van dit spel kan er uit drie engines gekozen worden. Verder is
het mogelijk om online te schaken tegen andere schaakliefhebbers. Dit wordt later besproken.

==Xboard==
De grafische schil is uitgebreid, maar ook lastig, want bij het activeren van het
menu moet de muis ingedrukt blijven. Het menu heeft zeer veel opties, veel te
uitgebreid om hier te bespreken. Het spel is ook na installatie "ready to play".
Een nadeel is dat het spel zich reusachtig presenteert: meer dan beeldvullend!

==Pouetchess==
Driedimensionale vormgeving, prachtig. Alleen crasht het spel zowel op mijn Dapper- als Edgy-versie van UBUNTU. Vreemd is ook dat er op het internet niet veel informatie te vinden is met betrekking tot die crashes. Na een recente update van dit programma in Feisy en Gutsy, is het programma stabiel.

De overige games zoals gnomechess en 3dchess zouden nu met gemak uitgeprobeerd kunnen worden. Veel succes. KDE gebruikers zouden het spel 'knights' kunnen proberen.
Bedenk wel dat de engines nog handmatig in gnomechess geïntegreerd moeten worden.


===Online schaken in linux===
=======================


==inleiding==
Schaken tegen kunstmatige intelligentie is erg leuk, en een uitdaging. Maar het is voor
veel schakers nog interessanter om online tegen elkaar te spelen, en zelfs deel
te nemen aan een competitie. Zo kun je als speler een bepaalde "ranking" of status opbouwen.






===Online schaakprogramma's===

==Eboard==
Kies in het menu =peer=. Kies daarna voor verbinden met: FICS. Je kunt inloggen
als gast (guest). In het submenu rechts verschijnen mogelijke kandidaten, die
uitgenodigd kunnen worden voor een spelletje schaak. Dat submenu heet : seektable.
Het is natuurlijk ook mogelijk een account aan te maken met een password.
Dat kan via de website: http://www.freechess.org/Register/. Er wordt na registratie naar je loginnaam gevraagd, wanneer je wilt inloggen. Met het "match" commando daag je een tegenstander uit, met het commando "seek" ben je voor anderen beschikbaar en zichtbaar als mogelijke kandidaat om mee te schaken.
Met het commando: "Private tell" kun je afgezonderd chatten met je tegenstander.
Met het commando: "Channel tell" kun je algemene informatie opvragen en kun je chatten
met alle personen die online zijn.












==Xboard==
Nu we een account hebben aangemaakt bij freechess.org, is het ook mogelijk via xboard online te schaken via dezelfde server. Plaats deze regel in de terminal: xboard -ics -icshost freechess.org en xboard start op en zoekt verbinding met de server. Alleen nog even inloggen met de loginnaam, en
het spel is gereed.

N.b. Een nieuwe handige site voor het vinden van nog meer linux software is [http://linuxappfinder.com Linuxappfinder.com]. U vindt hier veel software gesorteerd op categorie.

Ubuntu Games

Een lijst van games voor Ubuntu:

Games in de repositories van Feisty Fawn

Nexuiz

attachment:nexuiz-logo.gif BR Homepage: http://www.alientrap.org/nexuiz/

Open Arena

attachment:openarena-logo.jpg BR Ook een "volwassen" shooterBR Homepage: http://openarena.ws/

SCUMMVM - LucasArts SCUMM interperter

attachment:scummvm_logo.jpg BR Speel spellen zoals Monkey Island, Day of the Tentacle, Sam and Max en meer.BR Homepage: http://www.scummvm.org

Windows Games

Windows games kunnen worden gespeeld op Ubuntu, maar dan hebben zij een emulator of compatibiliteitslaag nodig.

Emulators

  • ["DOSBox"] - voor oude DOS games (Engelse pagina)

Wine en Cedega

Wine en Cedega zijn compatibiliteitslagen.

Meer linkjes

  • [:Games]

===Schaken in linux=== ================

==Inleiding== In deze tijd waar veel tijd en geld besteed wordt aan het ontwikkelen en spelen van steeds weer nieuwe games wil ik het hebben over het aloude schaakspel. De regels van dit spel bestaan al eeuwen en zijn niet aan verandering onderhevig. De vorm past zich echter wel aan de tijd aan. Zo kun je tegenwoordig kiezen tussen het spelen tegen kunstmatige of menselijke intelligentie. Bij kunstmatige intelligentie speel je tegen een schaakcomputer of schaakprogramma. Speel je liever van “mens tot mens”, dan is het mogelijk om online te schaken. In ieder geval behandel ik in dit stuk de verschillende schaakspelletjes die gewoon te installeren zijn uit de officiële bronnen van UBUNTU.(via synaptic pakketbeheer) Dat heeft een aantal voordelen: a) de overvloed aan schaakprogramma's wordt enigzins beperkt. b) er zijn geen ingewikkelde installatieprocedures nodig om deze spelletjes te

  • laten werken.

c) de spelletjes die geïnstalleerd worden zijn stabiel en beproefd.

De schaakprogamma's zijn geïnstalleerd en uitgeprobeerd op zowel de Dapper- Edgy- en Feisty-versie van UBUNTU, echter wel in de GNOME werkomgeving maar er is geen reden om aan te nemen dat deze niet in de KDE werkomgeving zouden werken. Veel schaakplezier!

===De installatie van het schaakspel.===

Voor je het een en ander gaat installeren, is het handig te weten dat een gewoon schaakspel bestaat uit een grafische omgeving en de motor. De motor is het deel waar de kunstmatige intelligentie is opgeborgen. De motor bepaalt de schaaksterkte van het spel.

=Grafische omgevingen voor een spel= a)gnomechess, glchess, xboard, pouetchess, eboard, 3dchess

=Motoren of engines voor een spel= b)crafty, gnuchess, sjeng, hoichess, phalanx (ook wel falanx)

Dit is handig om te weten zodat je deze nu snel en eenvoudig via synaptic pakketbeheer kunt installeren. De grafische omgevingen en de engines worden als aparte pakketjes aangeboden. Een enkele keer is het spel reeds compleet.

== Glchess== Glchess zit standaard in Feisty, kijk maar eens bij Toepassingen -> Spelletjes. In Edgy of Dapper zul je de verschillende pakketten nog zelf moeten installeren. Wanneer de verschillende pakketten zijn geïnstalleeerd is glchess klaar om gebruikt te worden. Het spel heeft een duidelijke maar eenvoudige grafische interface. In Gutsy heet het programma: chess of schaken. Let op dat eerst in het menu "spel": -nieuw spel- wordt aangeduid, daarna kun je kiezen uit vier schaakengines. Denk eraan dat crafty een vrij sterke "tegenstander" is. Dit spel is aan te bevelen: het heeft 4 verschillende speelsterktes.

==Eboard==

Dit spel is ook na het installeren van de pakketten klaar om te starten. De grafische omgeving is zeer verzorgd en uitgebreid. Er zijn verschillende spelmogelijkheden en opties zoals: het herstellen van een bepaalde zet, het instellen van de tijd, etc. Na installatie van dit spel kan er uit drie engines gekozen worden. Verder is het mogelijk om online te schaken tegen andere schaakliefhebbers. Dit wordt later besproken.

==Xboard== De grafische schil is uitgebreid, maar ook lastig, want bij het activeren van het menu moet de muis ingedrukt blijven. Het menu heeft zeer veel opties, veel te uitgebreid om hier te bespreken. Het spel is ook na installatie "ready to play". Een nadeel is dat het spel zich reusachtig presenteert: meer dan beeldvullend!

==Pouetchess== Driedimensionale vormgeving, prachtig. Alleen crasht het spel zowel op mijn Dapper- als Edgy-versie van UBUNTU. Vreemd is ook dat er op het internet niet veel informatie te vinden is met betrekking tot die crashes. Na een recente update van dit programma in Feisy en Gutsy, is het programma stabiel.

De overige games zoals gnomechess en 3dchess zouden nu met gemak uitgeprobeerd kunnen worden. Veel succes. KDE gebruikers zouden het spel 'knights' kunnen proberen. Bedenk wel dat de engines nog handmatig in gnomechess geïntegreerd moeten worden.

===Online schaken in linux=== =======================

==inleiding== Schaken tegen kunstmatige intelligentie is erg leuk, en een uitdaging. Maar het is voor veel schakers nog interessanter om online tegen elkaar te spelen, en zelfs deel te nemen aan een competitie. Zo kun je als speler een bepaalde "ranking" of status opbouwen.

===Online schaakprogramma's===

==Eboard== Kies in het menu =peer=. Kies daarna voor verbinden met: FICS. Je kunt inloggen als gast (guest). In het submenu rechts verschijnen mogelijke kandidaten, die uitgenodigd kunnen worden voor een spelletje schaak. Dat submenu heet : seektable. Het is natuurlijk ook mogelijk een account aan te maken met een password. Dat kan via de website: http://www.freechess.org/Register/. Er wordt na registratie naar je loginnaam gevraagd, wanneer je wilt inloggen. Met het "match" commando daag je een tegenstander uit, met het commando "seek" ben je voor anderen beschikbaar en zichtbaar als mogelijke kandidaat om mee te schaken. Met het commando: "Private tell" kun je afgezonderd chatten met je tegenstander. Met het commando: "Channel tell" kun je algemene informatie opvragen en kun je chatten met alle personen die online zijn.

==Xboard== Nu we een account hebben aangemaakt bij freechess.org, is het ook mogelijk via xboard online te schaken via dezelfde server. Plaats deze regel in de terminal: xboard -ics -icshost freechess.org en xboard start op en zoekt verbinding met de server. Alleen nog even inloggen met de loginnaam, en het spel is gereed.

NlGames (last edited 2008-08-06 17:00:47 by localhost)