18

Linux, Windows en spelletjes

<inleiding>Het spelen van computerspellen behoort al lang tot de bezigheden van menig computergebruiker. Zo zullen de meesten van u spellen als Patience, Mahjongg, Frozen-Bubble, Freecell en mijnenveger wel eens gespeeld hebben. Deze spellen behoren tot de eenvoudigere (2D) spellen en stellen geen hoge eisen aan de grafische kaart. Bijna alle nieuwe computerspellen zijn 3D spellen en hebben als minimum eis dat er hardware en software 3D ondersteuning aanwezig moet zijn op de computer. Deze 3D spellen zijn daarvoor ook een stuk mooier en geavanceerder dan de oude 2D spellen, alhoewel ik nog steeds graag een partij mijnenveger, Blackjack of Frozen-bubble speel.</inleiding>

Al sinds jaar en dag maakt Linux spellen, voornamelijk 3D spellen,het maakt gebruik van OpenGL. OpenGL zorgt ervoor dat de 3D animaties op het scherm getoond kunnen worden. De Windows spellen maken voor hetzelfde doel gebruik van Direct3D/DirectX, wat ontwikkeld is door Microsoft. Spellen die met behulp van OpenGL gemaakt zijn, zijn vaak zowel op Linux als op Windows als op andere besturingssystemen te spelen. Spellen die met DirectX gemaakt zijn, werken enkel onder Windows. Helaas wordt DirectX veel gebruikt door de meeste ontwikkelaars van games en gebruikt enkel een klein aantal grote ontwikkelaars OpenGL.

Spellen die u gewoon onder Linux kunt spelen worden native spellen genoemd. Dit in tegenstelling tot de non-native spellen die men niet zonder hulp van extra software kan gebruiken en waarvan niet eens zeker is of deze überhaupt ooit zullen werken onder Linux. Een aantal native 3D spellen zijn: Quake 4, Doom 3, Unreal Tournament 2004, Postal 2, Serious Sam 2, Neverwinternights etc.. Voor deze spellen is een Linux installer aanwezig, waardoor u het spel gemakkelijk kunt installeren en optimaal kunt genieten van uw spel. Een aantal van deze installers zijn gemaakt door Icculus en hij heeft ook al meerdere spellen geport naar Linux.

Aangezien ik het thema native en non-native aangesneden heb, zal ik ook even inhaken op het thema performance. Native spellen of toepassingen zullen vaak beter werken op uw systeem als non-native spellen of toepassingen. Waarom zeg ik 'vaak'? Dit zeg ik omdat er aanwijzingen zijn dat sommige spellen of toepassingen op Linux sneller draaien dan op Windows. Dit terwijl deze spellen of toepassingen eigenlijk enkel op Windows zouden moeten kunnen werken.

Helaas zijn en worden de meeste spellen ontwikkeld voor Windows en helaas kan men deze spellen niet zonder meer draaien onder Linux. Hiervoor moet men gebruik maken van toepassingen als Wine, Crossover of Cedega, waarbij het niet eens zeker is of het ook daadwerkelijk zal werken. Wine is een open-source toepassing, waarmee men een aantal Windows spellen toch kan spelen op Linux. Helaas kan het soms behoorlijk veel werk zijn om deze spellen werkend of goed werkend te krijgen. Een aantal jaren geleden is Transgaming begonnen met het ontwikkelen van Cedega, een toepassing gemaakt voor het draaien van Windows spellen onder Linux. Dit is een commerciële toepassing en deze kost ongeveer 5 euro per maand. Zelf maak ik al jaren naar alle tevredenheid gebruik van Cedega. Ook hier moet ik vaak het een of ander doen om een spel goed werkend te krijgen. Toch vind ik dit vaak makkelijker dan wanneer ik hetzelfde probeer via Wine. Gemak dient de mens.

Al lange tijd ben ik een zogeheten gamer en heb ik al vele uren achter mijn computer vertoefd genietend van verscheidene spellen. Daarnaast ga ik regelmatig naar 'LAN-parties', waar ik mijn spellen speel met of tegen de andere aanwezige personen, die veelal enkel Windows gebruiken. Gelukkig bood Cedega mij de oplossing om een aantal spellen te kunnen spelen op mijn PC, die ik anders had moeten missen. Zo speel ik ook wel eens graag een partij "Warhammer 40k - Dawn of War - Dark crusade", "Call of Duty - United offensive", "Tetrinet" of "Need for Speed - Underground 2".

<links> Een overzicht van een aantal Linux games Website van Wine Website van Transgaming Uitleg over LAN-parties <links>

Screenshots die ik van andere sites geplukt heb, hopelijk mag dit. Indien het gebruikt kan worden op het artikel op te vrolijken, graag Smile :-)
solitaire frozenbubble UT2004 doom3_1 doom3_2 doom3_3 doom3_4 quake4_1 quake4_2

NlUbuntuMagazine/Uitgave1/18 (last edited 2008-08-06 16:23:16 by localhost)