NlUbuntuMagazine

Differences between revisions 21 and 30 (spanning 9 versions)
Revision 21 as of 2007-04-11 20:38:01
Size: 5734
Editor: sd51165b7
Comment:
Revision 30 as of 2008-08-06 16:17:56
Size: 5737
Editor: localhost
Comment: converted to 1.6 markup
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 1: Line 1:
||<tablestyle="float:right; font-size: 0.9em; width:40%; background:#F1F1ED; margin: 0 0 1em 1em;" style="padding:0.5em; ">'''Inhoud'''<<BR>><<TableOfContents>>||
Line 3: Line 5:
Het Nederlandstalig Ubuntu Magazine (working title) is een magazine dat vooral gericht is op beginnende Ubuntu gebruikers.
Het magazine heeft verschillende doelen
Het Nederlandstalig '''Ubuntu Magazine''' is een magazine dat vooral gericht is op beginnende Ubuntu gebruikers.
Het magazine heeft verschillende doelen die hieronder besproken worden.
Line 14: Line 16:
== Vergadering van 14-02-2007 ==

Het verslag van de vergadering is terug te lezen op: https://wiki.ubuntu.com/NlUbuntuMagazine/Meeting_14_02_2007

== Vergadering van 10-04-2007 ==

Het verslag van de vergadering is terug te lezen op: https://wiki.ubuntu.com/NlUbuntuMagazine/Meeting_10_04_2007
Line 28: Line 22:
De uitgavecyclus zal waarschijnlijk 1 keer om de 3 maanden zijn. De uitgavecyclus zal voorlopig 1 keer om de 3 maanden zijn.
Line 33: Line 27:
Een voorlopige inhoudstabel is beschikbaar op https://wiki.ubuntu.com/NlUbuntuMagazine/Inhoud Een voorlopige vaste inhoudstabel is beschikbaar op https://wiki.ubuntu.com/NlUbuntuMagazine/Inhoud
Line 35: Line 29:

'''Opgelet:''' Een definitieve inhoudstabel + huidige status van de onderwerpen voor de eerste uitgave zijn beschikbaar op https://wiki.ubuntu.com/NlUbuntuMagazine/Uitgave1/Status

== Richtlijnen voor redactie, auteurs en DTP ==

Richtlijnen op [[NlUbuntuMagazine/Richtlijnen]]
Line 46: Line 46:
 * KenSentMe  * KenSentMe (momenteel inactief)
Line 49: Line 49:
 * leoquant
 * SWAT
Line 52: Line 54:
 * bartek

Vul uw gegevens in op http://www.debianbox.be/magazine/meedoen.php indien u artikels wil controleren op juistheid
 * JanC
 * Vacature naar '''magazine at ubuntu-nl.org''' :)
Line 58: Line 59:
 * profoX
 * KenSentMe

Vul uw gegevens in op http://www.debianbox.be/magazine/meedoen.php indien u taal- en stijlfouten wil verbeteren
 * Vacature naar '''magazine at ubuntu-nl.org''' :)
Line 84: Line 82:
'''Voorbeeld van de voorkant van het magazine''' '''Voorbeeld van de cover (voorkant) van het magazine'''
Line 99: Line 97:
 * pjotr123
 * Sander50
 * eendje
Line 101: Line 103:
Vul uw gegevens in op http://www.debianbox.be/magazine/meedoen.php als u graag artikels zou willen schrijven voor het magazine. Vacature naar '''magazine at ubuntu-nl.org''' :)
Line 105: Line 107:
 * Seveas
Line 107: Line 111:
Vul uw gegevens in op http://www.debianbox.be/magazine/meedoen.php als u graag een column zou willen schrijven voor het magazine. Vacature naar '''magazine at ubuntu-nl.org''' :)
Line 111: Line 115:
Een preview van de cover die Math. heeft gemaakt:
http://www.debianbox.be/magazine/voorkant4.pdf (voorbeeld)
De status en meer informatie voor de eerste uitgave van het magazine kan u bekijken op deze wikipagina: https://wiki.ubuntu.com/NlUbuntuMagazine/Uitgave1

Wat is Ubuntu Magazine?

Het Nederlandstalig Ubuntu Magazine is een magazine dat vooral gericht is op beginnende Ubuntu gebruikers. Het magazine heeft verschillende doelen die hieronder besproken worden.

Doelstelling van Ubuntu Magazine

 • Gratis beschikbaar via internet in de vorm van een PDF-bestand
 • In eerste instantie gericht aan beginnende Ubuntu gebruikers
 • Artikels in het magazine zijn zo objectief mogelijk
 • Inhoud wordt op juistheid gecontroleerd door de redactie
 • Iedereen mag ideeën of artikels insturen (deze worden wel gecontroleerd door de redactie alvorens deze te accepteren)

Hardcopy

Veel mensen hebben reeds om een hardcopy gevraagd (een afgedrukte versie die je zou kunnen bestellen). We gaan dit nog niet doen in het begin, maar als we contacten kunnen leggen met een drukkerij die ons wil sponsoren, dan zou dit mogelijk zijn. We kunnen er in ieder geval geen geld aan verdienen, dus verkopen is geen mogelijkheid. Het magazine is non-profit.

Uitgavecyclus

De uitgavecyclus zal voorlopig 1 keer om de 3 maanden zijn. Vlak voor of na de release van een nieuwe Ubuntu versie en ook nog een keer in het midden van 2 Ubuntu versies.

Inhoud

Een voorlopige vaste inhoudstabel is beschikbaar op https://wiki.ubuntu.com/NlUbuntuMagazine/Inhoud Suggesties of opmerkingen aan de inhoudstabel zijn nog steeds welkom.

Opgelet: Een definitieve inhoudstabel + huidige status van de onderwerpen voor de eerste uitgave zijn beschikbaar op https://wiki.ubuntu.com/NlUbuntuMagazine/Uitgave1/Status

Richtlijnen voor redactie, auteurs en DTP

Richtlijnen op NlUbuntuMagazine/Richtlijnen

Wie werkt er mee aan het magazine?

Redactie

De redactie bestaat uit de algemene redactie, de technische redactie en de taalredactie. De algemene redactie beslist welke artikels toegelaten worden in het magazine en beslist over andere belangrijke zaken. De technische redacteuren kijken de inhoud van artikels na op juistheid en de taalredacteuren verbeteren taal- en stijlfouten.

Algemene redactie

 • KenSentMe (momenteel inactief)

 • profoX
 • bartek
 • leoquant
 • SWAT

Technische redactie

 • JanC
 • Vacature naar magazine at ubuntu-nl.org Smile :)

Taalredactie

 • Vacature naar magazine at ubuntu-nl.org Smile :)

Layout en grafisch ontwerp

 • Math.

Over het formaat:

Aangezien het een gratis Magazine wordt, die ook gewoon thuis uitgeprint moet kunnen worden moet er natuurlijk gekeken worden naar een formaat die makkelijk te printen valt binnen het standaard A4-formaat. De witranden die de meeste printers achterlaten zijn vaak niet veel breder dan een 5mm aan de zijkanten, dus een breedte van 200mm past mooi binnen het A4-formaat. Voor de bovenkant/onderkant wil ik iets ruimer dan 5mm zitten, zeg maar een 13,5mm.

Je krijgt dan een formaat van: 200x270mm, een A4= 210x297mm

210mm -5mm links, -5mm rechts wordt: 200mm, 297mm -13,5mm boven, en onder wordt: 270mm

Je zou natuurlijk kunnen zeggen; maak gewoon een A4-formaat op en dan kun deze thuis passend laten uitprinten, maar hiermee ben je nooit zeker van de ware grootte en kan een fontje van 7pt misschien al niet meer goed leesbaar zijn. Daarom lijkt het me goed om een formaat binnen het A4-formaat te maken die gewoon op 100% kan worden afgedrukt.

Over de kleuren (technische aspect):

Aangezien het magazine niet gedrukt zal worden en in eerste plaats ook bedoeld is voor het uitprinten, zal ik geen CMYK-kleuren gaan gebruiken. Dit is overigens voor pixelgeöriënteerde illustraties ook knap lastig om te doen, daar als voorbeeld; The Gimp niet met CMYK kleuren kan werken.

Voorbeeld van de cover (voorkant) van het magazine

http://www.debianbox.be/magazine/voorkant4.pdf

* Uitleg:

De foto in de achtergrond van het pdf-bestand is afkomstig van http://www.sxc.hu/ (stockfoto's). Het Ubuntu-logo in de koffie heb ik zelf gemaakt in The Gimp. Het Logo van Ubuntu heb ik iets wat aangepast met Inkscape, de letters inplaats van wit zwart gemaakt en heb er nog nl-magazine met nederlandstalig er klein schuin-onder geplaatst. De rest heb ik opgemaakt in Scribus, maar dit programma heeft het me in het begin niet echt makkelijk gemaakt. Op dit moment gebruik ik Scribus-ng (ver 1.3.3.4), deze werkt gelukkig wel wat beter. Smile :) Aan de tekst/informatie/inhoud moet zeker nog het één en ander aan veranderd worden, maar dit zal zelfs tot op de laaste dag, totdat het magazine helemaal klaar is nog veranderd worden, daar de inhoud natuurlijk nog niet geheel bekend is.

Vaste auteurs

 • pjotr123
 • Sander50
 • eendje

Er zullen mensen nodig zijn die de tijd kunnen/willen nemen om regelmatig een artikel te schrijven; dit zijn dan de vaste auteurs. Freelancers zijn gewoon auteurs die een artikel insturen, maar die niet beloven om dit elke keer te doen.

Vacature naar magazine at ubuntu-nl.org Smile :)

Columnisten

 • Seveas

We zoeken nog mensen die elke uitgave van het magazine een column willen schrijven om op die manier te laten zien wat zij allemaal meemaken in de Ubuntu wereld en hoe zij alles ervaren en hoe zij denken over bepaalde veranderingen etc.

Vacature naar magazine at ubuntu-nl.org Smile :)

Status

De status en meer informatie voor de eerste uitgave van het magazine kan u bekijken op deze wikipagina: https://wiki.ubuntu.com/NlUbuntuMagazine/Uitgave1

NlUbuntuMagazine (last edited 2008-08-06 16:17:56 by localhost)