Issue3

Differences between revisions 19 and 20
Revision 19 as of 2007-08-26 19:16:36
Size: 28745
Editor: d54C0A27A
Comment:
Revision 20 as of 2007-08-26 19:18:29
Size: 28750
Editor: d54C0A27A
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 191: Line 191:
Zo! Je bent klaar! Nu moet je nog een achtergrondafbeelding kiezen (die ik gebruikte zit bij Ubuntu en vind je ook hier: [url=http://www.filehive.com/files/0119/soft-green.jpg]). Nu zou je bureaublad er zo goed moeten uitzien als het mijne. Zo! Je bent klaar! Nu moet je nog een achtergrondafbeelding kiezen (die ik gebruikte zit bij Ubuntu en vind je ook hier: [url]http://www.filehive.com/files/0119/soft-green.jpg[/url]). Nu zou je bureaublad er zo goed moeten uitzien als het mijne.

Plak hieronder de vertalingen van de artikels uit editie #3 ZONDER OPMAAK:

Full circle 3

Cover + voorwoord (pagina 1-3)

Pagina 01: COMPIZ FUSION Compiz + Beryl = eyecandy overload! Wij bekijken de nieuwste effecten

Review: Hoe draait de Apple Macbook Ubuntu nu precies?

Howto: Overweldigende desktop Scribus - Deel 3 Linux en fotografie

Installatie: Stap-voor-stap installatie van Xubuntu 7.04: Feisty Fawn

Pagina 02:

Flavour of the Month - Xubuntu p.04

  • Deze maand laat Robert ons een stap-voor-stap installatie zien van Xubuntu 7.04. Dit via de Alternate CD, geschikt voor oudere hardware.

How-To Stunning Ubuntu Desktop p.07 Ubuntu voor Fotografie p.09 Scribus - Deel 2 p.12 Review - Ubuntu op de Macbook p.15

  • Van plan een Macbook te kopen? Wil je weten of Ubuntu erop draait? Wij lichten de sluier op...

Voorsmaakje - Compiz Fusion p.20 Mijn verhaal - Een jaar met Dapper p.22

  • Proberen te leven met Linux na een jarenlange Windowsgewoonte.

Ubuntu voor de Jeugd p.24 Brieven p.25 Vraag en antwoord p.26 Website van de maand p.27 Mijn desktop & mijn PC p.28

  • Laat ons jouw beste vriend zien!

De Top 5 p.29

  • Andrew Min heeft het over zijn Top 5 op het gebied van multimediasoftware.

Hoe deelnemen? p.31

Pagina 03

Welkom bij alweer een nieuwe editie van Full Circle. Deze maand heeft Robert (mrmonday) vreemd genoeg de stap gezet u een Alternate installatie aan te bieden. Hoewel het niet zo mooi oogt als de graphische installatie, is dit een goede manier om Ubuntu te installeren op die oude bak die nu toch maar niets staat te doen.

Ook hebben we een paar artikels gewijd aan eyecandy in Ubuntu. We laten zien hoe je nu die wiebelende en brandende vensters realiseert, en bekijken een deel van de nieuwe effecten in Compiz Fusion. Compiz wie? Yep, Compiz Fusion. Voor wie de laatste maanden op vakantie was op Mars: Compiz en Beryl zijn een mooi koppeltje. Hun eerste kindje heet Compiz Fusion.

Ook zal u merken dat er geen nieuws-sectie is in dit nummer. Ik heb besloten die te verwijderen, omdat we het nieuws twee weken voor de release in het magazine plakken. Tegen de tijd dat u dit hebt gedownload, is het nieuws oud en krijg ik mails van mensen die denken dat we achterstaan op de actualiteit.

Terwijl u naar de almachtige Ubuntu Help Site (http://help.ubuntu.com) kijkt, zullen sommige artikels u bekend voorkomen. Het Ubuntu Documentation Team heeft ons gevraagd of we sommige van onze artikels in de Ubuntu Documentatie konden onderbrengen. Wij moesten natuurlijk geen twee keer nadenken om daar "Ja" op te antwoorden. Klein detail: ze zoeken steeds vrijwilligers om die documentatie te bewerken, dus als u zich geroepen voelt, kunt u zich gerust inschrijven op LaunchPad om uw diensten aan te bieden.

Hopelijk bevalt het magazine u, en laat de mails toestromen!

Met vriendelijke groeten, Ronnie, Full Circle Magazine ronnie@fullcirclemagazine.org

Smaak van de maand (Pagina 4-6)

Geschreven door Robert Clipsham

De laatste maanden, hebben we hier laten zien hoe makkelijk het is om Kubuntu en Ubuntu te installeren. U heeft waarschijnlijk wel gemerkt hoe erg de installaties op elkaar lijken, met grofweg dezelfde opties, maar met een verschillende omgeving. Aangezien we u niet nog een keer dezelfde stappen willen laten zien, deze maand, willen we u laten zien wat u kunt doen met oudere computers als u een meer gestroomlijnde Ubuntu wilt.

Xubuntu is Ubuntu’s lichtgewicht tegenhanger, die minder bronnen gebruikt, en heeft dezelfde functionaliteit als Ubuntu. Het claimt dat het kan draaien met 64MB RAM en het heeft 1,5GB harddisk ruimte nodig. Ik heb besloten dit naar het limiet te brengen, en heb een virtuele machine aangemaakt met allen 64MB RAM en 3GB harddisk ruimte. Om 64MB RAM te gebruiken, moet u de Alternate Disc gebruiken. Deze heeft veel minder prestatie nodig dan een live CD, maar geeft het zelfde resultaat.

Wanneer u de cd in de cd-speler plaatst, geeft het u meer opties dan wanneer u de Live Cd gebruikt. The optie die u wilt is “Install in text mode.” Druk op enter om de installatie te beginnen.

Als u maar een klein hoeveelheid RAM gebruikt, zoals ik, zult u een bericht krijgen om u te waarschuwen, dat het de taal Engels gebruikt tijdens de installatie. Druk op enter om naar het volgende scherm te gaan. Gebruik de op/neer pijltjes, wat u de mogelijkheid geeft uw land te selecteren, om de snelste downloads en updates binnen te halen.

The installatie zal u aanbieden om uw toetsenbord automatisch te detecteren, welke ik aanbeveel om te doen. Selecteer ja, volg de instructies, gebruik de toetsen die u worden gevraagd.

Wanneer uw toetsenbord gedetecteerd is, zal het vragen naar welke codering u wilt gebruiken in de terminal. Als u niet weet wat dit betekent, dan kunt u gewoon default gebruiken. Nadat u heeft geselecteerd hoe tekens moeten worden gecodeerd, moet u de teken set selecteren. U kunt nu weer default selecteren, tenzij u specifiek meer kleuren in de terminal nodig heeft.

De installatie, zal nu uw hardware detecteren, om de juiste drivers te laden. Daarna zal het met meer vragen komen.

Nu zal het u vragen om een host naam (rechts). Dit is de naam die de computer laat zien op een netwerk, als u er een heeft. Kies er een waarmee u zich makkelijk kunt identifieren bijvoorbeeld: mrmondays-desktop.

Zoals u kunt voorstellen, is partitioneren Van uw harddisk moeilijker in een niet-grafische installatie, dus moet u voorzichtig zijn met het selecteren van de juiste keuze. Als u een oude PC gebruikt, als u alle belangrijke data eraf heeft gehaald, kunt u akkoord kunnen gaan met het verwijderen van Windows, maar als u een dual boot wilt dan moet u voorzichtiger zijn. Ik hoefde niet voorzichtig te zijn, dus ik gebruikte “Guided – use entire disk”, maar u moet de meest toepasselijke optie kiezen.

U kunt altijd terugkeren, als u erachter komt dat u een verkeerde optie hebt geselecteerd (doe dit voor het partitionering). Het volgende scherm zal u vragen welke harddisk u wilt leeg maken (als u dezelfde optie koos als ik).

Voordat de installatie uw veranderingen gaat uitvoeren, zal het u laten zien wat het gaat doen.

U heeft op z’n minst 2 partities nodig, een voor root en een voor de swap. U kunt er ook een maken voor home, maar dit is makkelijker te doen in een grafische omgeving.

De installatie zal de wijzigingen naar de harddisk schrijven, daarna zal het vragen hoe de systeem klok moet worden ingesteld. U kunt kiezen hoe het ingesteld moet worden, maar het makkelijkst is om voor UTC te kiezen en het later aan te passen.

Het volgende wat gevraagd zal worden, is over gebruikers accounts. Geef uw volledige naam op, daarna Continue voor het volgende scherm. Kies uw gebruikersnaam, en dan uw wachtwoord, deze moet u ook nog verifiëren, zodat het weet dat u het goed heeft ingevuld.

De installatie wil nu uw systeem installeren, maar geeft u een waarschuwing: your input is still neeed! Hierna zal het vragen om de x Server te configureren. U kunt gewoon continue selecteren, als u deze niet wilt instellen.

Het zal u vertellen dat de installatie afgerond is, dan moet u de CD verwijderen en uw computer herstarten.

Bij het login scherm moet u de details invoeren die u eerder heeft ingevuld bij de installatie. U krijgt nu een grafische omgeving, die volledig up to date is, en kapabel met alles wat u ermee wilt doen.

Gefeliciteerd met het tot herleven brengen van uw oude PC! Veel plezier!

OOGVERBLINDEND UBUNTU-BUREAUBLAD (pagina 7 & 8)

Het wordt tijd dat ik onthul hoe ik precies een oogverblindend bureaublad maak van mijn nieuwe Ubuntu. Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk en je zal maar één stukje software moeten downloaden.

<afbeelding>

De respons die ik kreeg toen ik bovenstaande afbeelding ergens postte was gigantisch. Ongeveer tien e-mails per dag kreeg ik met de vraag hoe ik die look heb kunnen bereiken. En, iedereen die het vroeg kreeg een snel antwoord of anders kregen ze te horen dat ik het nu te druk had maar het hen later zou toesturen.

Nu is het tijd dat ik onthul hoe ik dit precies doe. Het is helemaal niet moeilijk en je zal maar één stukje software moeten downloaden.

Stap Een.

Verwijder het bovenste paneel door rechts te klikken in lege ruimte (tussen "Systeem" en de klok) en kies dan voor "Dit paneel verwijderen" in het snelmenu. Klik nu rechts op het onderste paneel en kies voor "Nieuw paneel" zodat een nieuw, leeg paneel verschijnt. Nu heb je een leeg paneel en het paneel onderaan. Verwijder dit laatste paneel nu eveneens op dezelfde manier en sleep het nieuwe paneel naar de onderkant van het scherm.

Nu heb je dus een achtergrondafbeelding met een leeg paneel onderaan. Klik nu rechts op dat paneel en kies "Eigenschappen". Ga naar het "Achtergrond"-tabblad en kies voor "Effen kleur". Klik op het kleurenveld en geef een hexadecimale code in bij Kleurnaam en geef daar "#EFEBE7" in.

Versleep de transparantie-balk tot deze boven 'spar' komt. Je kan eventueel de balk nog verder versleep als je dat wil. Druk daarna op "Sluiten".

Stap 2.

Klik rechts op het nieuwe transparante paneel en kies voor "Aan paneel toevoegen ..."

Kijk nu eens door de lijst van icoontjes en kies de volgende items:

  • 1."Hoofdmenu": zet dit helemaal rechts op het paneel 2.De "Werkbladwisselaar" zet je dan rechts naast het hoofdmenu. (Om de wisselaar kleiner te maken klik je er rechts op en kies je voor voorkeuren. Kies dan "2 rijen" in plaats van "1 rij"). 3.De "Vensterlijst" kan dan naast de werkbladwisselaar gezet worden. 4.De "klok" kan je in de verste rechtse hoek plaatsen. 5.De "Volumeregeling" kan je langs links tegen de klok zetten. 6.De "Netwerkmonitor" kan dan naast de volumeregeling geplaatst worden. 7.Het "Mededelingsgebied" kan dan langs de linkerkant van de netwerkmonitor geplaatst worden.

Zodra je tevreden bent met de layout van het paneel klik je best rechts op het paneel en kies je voor "Vastzetten op paneel" zodat niets nog per ongeluk versleept kan worden.

Stap drie.

Nu zou je dus een doorzichtig paneel moeten hebben met al je icoontjes erop. Maar nu mis je nog die prullenbak daar beneden! En dat handig icoontje op mijn bureaublad dat "Computer" noemt zal je ook wel graag hebben. Daar zijn makkelijkere en moeilijkere manieren voor. Ik geef jullie daarom de makkelijkste manier die ik ken.

Download en installeer het volgend .deb bestandje: http://www.getdeb.net/getdeb.php?file=gnome-hideseek_0.6.0-1getdeb1_i386.deb. Zodra je dit bestand hebt geïnstalleerd klik je op je hoofdmenu op Systeemgereedschap en uit dat menu kies je "GNOME Hide and Seek", een programma dat ervoor zorgt dat je enkele verstopte geheimen van Ubuntu kan activeren.

Kies voor "Desktop" in het linkermenu en kies dan het tabblad "Icons". Zorg ervoor dat "Computer icon visible on desktop" en "Wastebasket visible on desktop" aangevinkt zijn. (Het woord Wastebasket kan ook vervangen zijn door 'trash', 'deleted items' of dergelijke, afhankelijk van de versie van Ubuntu die jij draait). Je kan nog namen aan de icoontjes geven als je dat wil (Ik verkoos "Afval") en dan kan je het scherm sluiten. Ga naar je bureaublad en versleep de nieuwe icoontjes naar waar je wil.

Stap vier.

Om het nieuwe terminalscherm doorzichtig te maken, zoals je ook kan zien in de screenshot hierboven moet je eerst een terminalscherm openen (Toepassingen > Hulpmiddelen > Terminalvenster). Kies dan voor Bewerken en kies dan voor "Huidig Profiel ..."

In het volgende scherm dat verschijnt ga je naar het "Effecten" tabblad en daar beneden zie je dan de transparantie-schuifbalk. Verzet deze tot je tevreden bent.

Stap vijf

Zo! Je bent klaar! Nu moet je nog een achtergrondafbeelding kiezen (die ik gebruikte zit bij Ubuntu en vind je ook hier: [url]http://www.filehive.com/files/0119/soft-green.jpg[/url]). Nu zou je bureaublad er zo goed moeten uitzien als het mijne.

Laat alstublieft mij weten hoe het je gelukt is en of ik je goed geholpen heb. Ik hoop dat je geen problemen had met deze simpele instructies te volgen maar moest je toch problemen zijn tegengekomen, laat dit dan weten en ik zal mijn best doen om deze problemen te verhelpen!

p 12

How – to Geschreven door Ronnie Tucker.

In dit derde artikel van de Scribusserie komt het bewerken van tekst en het maken van alineastijlen aan de orde. Waardoor we middels een muisklik de tekst snel en gemakkelijk kunnen aanpassen.

Iedereen die veel op OpenOffice heeft gewerkt, weet hoeveel tijd men kan kwijtraken met het selecteren van stukken tekst, tekst in Vet op te maken, naar beneden te scrollen, het lettertype en de lettergrootte te veranderen enzovoort. In Scribus kunnen we 'Alineastijlen' voor de tekst gebruiken. Beschouw het maar als een soort snelkoppeling die u veel werk uit handen neemt.

Laten we een alineastijl maken. Hier is het document van de vorige maand.

Ga in het menu naar Bewerken > Alineastijlen. In dit venster kunnen we alineastijlen maken en bewerken die we gebruiken in ons document. Klik op Nieuw.

In dit venster kunnen alle stijlen bewerkt worden. Alles, van lettertypen, vet , cursief, afstand tussen de alinea's tot kleur. Speel maar even met de instellingen om die stijl te krijgen die u wilt.

========p 13======

Ik heb een ietwat opzichtig lettertype, en vreemde uitlijning en kleur gekozen omdat het zo goed opvalt in de screenshots. Uiteraard kunt u voor iets kiezen wat meer oogstrelend is.

De gekozen stijl kunt u nu opslaan. Bovenin het venster staat een tekstvak waarin 'nieuwe stijl' staat. Type hier een betere naam. Mijn stijl noem ik 'important' en die gebruik ik voor belangrijke tekst. Klik op OK. Nu staat het in uw lijst met alineastijlen. Klik OK om het venster af te sluiten.

Natuurlijk is het zo dat alineastijlen werken met alinea's. Misschien wat overbodig, maar in het document hebben we tot nog toe geen alinea's gebruikt. Om wat alinea's toe te voegen bewerken we de tekst door een paar keer op enter te drukken. Zoals u kunt zien, wil ik dat de alinea aan de rechterkant een andere stijl heeft dan de rest van de tekst. Normaal zou ik dan het tekstblok moeten selecteren om lettertype, tekstgrootte te veranderen, maar nu niet! We hebben een alineastijl klaar om al het werk voor ons te doen. Om onze stijl toe te passen op de tekst dubbelklikken we op het tekstvak en zetten we de cursor in de alinea waarop we de stijl willen toepassen. Klik in het Eigenschappenvenster op de tab Tekst en er staat een menu genaamd Stijl. Klik daarop en u zult uw stijl vinden. Als u op uw stijl klikt zal de alinea de eigenschappen aannemen van uw stijl. U kunt ook één keer op een kolom klikken en ======= p 14======== een alineastijl toepassen op een hele kolom.

Handig aan Alineastijlen is dat alle veranderingen die u erin maakt, automatisch worden toegepast op die stijl, waar dan ook in het document. Ga ik van Bewerken naar Alineastijlen dan klik ik op mijn stijl en op bewerken en verander daar een paar dingen:

Klik op OK om de veranderingen te accepteren en op OK om het Alineastijlen venster af te sluiten. En voilà alles verandert automatisch.

Probeer alle opties in Alineastijlen maar uit. Voor de lay-out maakt het nogal een verschil. In veel publicaties wordt er een regel blanco gelaten na iedere geschreven regel (verbetert het leesgemak). Dus maak uw regelspatiëring ongeveer evenhoog als uw tekst om dat effect te krijgen. In sommige publicaties worden de woorden over de hele breedte van de kolom uitgerekt en dat kan er goed uitzien, maar het ziet er lelijk uit wanneer in de laatste zin nog maar drie kleine woordjes staan die verspreid worden over een volledige kolom.

Met Alineastijlen kunt u zich veel tijd besparen en u kunt ze gebruiken voor de verschillende types tekst in uw publicatie. Bijvoorbeeld: er is een alineastijl voor de kleine intro-tekst bovenaan en er is een stijl voor het hoofddeel van de tekst. Sommige pagina's hebben een stijl voor het onderschrift bij foto 's.

Op een soortgelijke manier kunt u ook omgaan met de kleuren in uw publicatie door kleurstijlen te maken. Maar dat komt aan de orde in deel 4.

Volgende maand komen de Kleurstijlen aan de orde. Hiermee kunnen we de kleuren vaststellen die we gebruiken in de publicatie. Zo hoeven we dus niet precies te onthouden welke kleuren we gebruikt hebben. Als dat geen tijdsbesparing is!

Vraag & Antwoord (pagina 26)

Geschreven door Robert Clipsham

Heeft u een Ubuntu-gerelateerde vraag waarop u graag een antwoord wilt, dan kunt u hem hier naartoe mailen: questions@fullcirclemagazine.org dan zorgen wij ervoor dat de vraag bij Robert komt om beantwoord te worden. Geeft u alstublieft zoveel mogelijk informatie over uw probleem.

V: Ik heb recent een nieuwe computer gekocht en besloten dat Ubuntu mijn hoofdbesturingssysteem wordt. Ik ben er achter gekomen dat er een paar dingen zijn die ik niet kan doen onder Ubuntu, dus heb ik besloten om Windows toch nog te installeren. Is het mogelijk om eerst Ubuntu te installeren en daarna Windows?

A: Ja, dat is zeker mogelijk, maar toch blijft het makkelijker om eerst Windows te installeren en dan pas Ubuntu. Windows overschrijft namelijk GRUB, waardoor je Ubuntu niet meer op kunt starten. Je kunt je harde schijf opnieuw partitioneren en Windows op een nieuwe partitie installeren. Daarna moet je dan GRUB weer installeren door van de Live CD op te starten. Je kunt hier een uitgebreide (Engelstalige) uitleg vinden voor het installeren van Windows na Ubuntu: https://help.ubuntu.com/community/RecoveringUbuntuAfterInstallingWindows

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=491201

V: Hoe kan ik menu iconen toevoegen aan het Toepassingen menu?

A: Ga daarvoor naar Systeem > Voorkeuren > Hoofdmenu, en kies de programma's die je toegevoegd wilt hebben.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=493047

V: Hoe kan ik Wine installeren, zodat ik Windows programma's kan gebruiken?

A: Er zijn uitgebreide instructies te vinden op de volgende website: https://help.ubuntu.com/community/Wine

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=493050

V: Ik krijg een foutmelding "Software Index is Broken. Impossible to install or remove any software" ("Software Index is beschadigd. Het is niet mogelijk om software te installeren of te verwijderen") als ik een programma probeer te installeren. Hoe kan ik dit oplossen?

A: Open de terminal (Toepassingen > Hulpmiddelen > Terminalvenster) en typ in: sudo apt-get install -f

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=493107

V: Het touchpad van mij laptop werkt niet helemaal goed in Ubuntu, maar in Windows heb ik daar geen last van. Hoe kan ik dit oplossen?

A: Ga naar Systeem > Voorkeuren > Muis, en ga naar het tabblad Beweging. Hier zijn de opties in te stellen om het touchpad goed te laten werken.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=492984

Ubuntu Jongeren (pagina 24)

De toekomst van Open Source ligt in jonge geesten, daarom is dit deel van het magazine aanwezig, voor jongeren of mensen die jong van hart zijn.

The day the music died... Of was het anders?

Met Linux was het nooit echt eenvoudig om muziek te beluisteren of op een mp3 speler te plaatsen. Gebrekkige aansturing van mp3 spelers en diensten waar muziek opgehaald kan worden heeft steeds veel mensen er van weerhouden Linux te gebruiken. Maar ik zou graag even uw tijd vragen de beschikbare alternatieven en voortgang die de linux gemeenschap hierin gemaakt heeft te laten zien.

Uitwisselbaarheid MP3 spelers.

Veel mp3 spelers werken prima, ze worden prima herkend als opslagmedium, dat zijn de meeste iPods en veel van de goedkopere mp3 spelers. Maar spelers als Creative, Dell, Samsung en iRiver gebruiken speciale communicatie protocollen als MTP (media transfer protocol), waarvoor het nodig is libmtp te installeren om als mp3 speler herkend te worden.

MP3 spelers die libmtp gebruiken:

Creative Zen portable Media Centre Creative Zen MicroPhote Creative Zen Vision Creative Zen Vision:M Creative Zen Sleek Phote Creative Zen Xtra (MTP mode) Creative Zen Micro (MTP mode) Creative Zen Touch (MTP mode) Creative Zen Sleek (MTP mode) Dell Pocket DJ Samsung YH- and YP-MTP spelers

Muziekleveranciers.

Heeft u eenmaal de mp3 speler werkend onder Linux, dan wilt u natuurlijk muziek overzetten. Als het alleen muziek vanaf een eigen CD betreft is dat niet zo moeilijk, maar als u het wilt ophalen bij leveranciers, dan moet het juiste protocol gebruiken.

Leveranciers als iTunes, Napster en VirginDigital zijn niet in staat met Linux te communiceren, en als ze dat wel konden, zou het nog niet lukken de muziek af te spelen vanwege de DRM versleuteling die ze gebruiken.

Maar het aantal organisatie die wel Linux ondersteunen is groeiende. Deze zijn in staat te communiceren met Linux (Ubuntu) en maken geen gebruik van DRM. De bekendste is eMusic.

eMusic levert DRM-vrije muziek voor 8,99 pond per maand, hiervooor mag u 30 nummers ophalen. Helaas zijn de beschikbare artiesten veelal de minder bekende.

Een andere leverancier (alleen beschikbaar in de Verenigde Staten) die Linux ondersteund is Rhapsody. Rhapsody levert onbeperkt muziek voor een maandelijks bedrag, maar deze muziek is wel met DRM versleuteld en kan dus alleen op de MP3 speler zelf afgespeeld worden, niet op de computer.

Muziek onder Linux is de laatste jaren sterk verbeterd; steeds meer organisaties ondersteunen Linux, er zullen daarom steeds meer bruikbare MP3 spelers en muziek leveranciers komen.

Website of the Month (pagina 27)

Website van de Maand

Geschreven door Daniel Cohen

Het doel van deze sectie is het vinden van goede maar relatief onbekende websites die je zullen helpen in je dagelijkse Ubuntu noden (en je algemene nieuwsgierigheid). Ik zal de goede en slechte punten opsommen van de website, en met een beetje geluk zal de website eigenaar dit lezen en de problemen oplossen die hier vernoemd worden!

Ubuntu Clips - www.UbuntuClips.org

Deze site greep meteen mijn aandacht met z'n kappe idee: video lessen over Ubuntu. Zeer handig voor die keren dat je op het IRC kanaal verteld wordt dat je dit en dat moet doen maar je eigenlijk niet weet waarover ze spreken, of je vind die optie of die knop niet.

Na enkel ogenblikken op de website gezocht te hebben vond ik nog enkele andere websites met video lessen, er was echter geen enkele met dezelfde glans als Ubuntu Clips.

Het heeft een simpele indeling maar zonder lelijk te ogen, de site is helder en het navigeren is intuitief(iets minder wit zou wel mogen). Door deze minimalistische benadering reageerd de site snel zodat je niet lang moet wachten eer de pagina's geladen zijn.

De lessen zijn gesorteerd in verschillende categorien en dat maakt zoeken en ontdekken makkelijker, samen met een plaats voor het vinden van de laatste en beste video's

Iedere video op de site komt in 4 smaken - Ubuntu (ogg/Theora), Mac (mov), Windows (avi) en Youtube (Flash). Hoewel ik er vrijwel zeker van ben dat Ubuntu gebruikers ondersteuning hebben voor de 3 codes, verzekerd dit dat Mac en Windows gebruikers de video kunnen afspelen zonder extra instalatie van programma's of dat ze de lage kwaliteit moeten bekijken van de Flash Youtube video, deze is natuurlijk goed om op terug te vallen.

In plaats van een eenzijdige benadering te gebruiken hebben de ontwikkelaars van de site een verzoek formulier gemaakt die mensen toelaat om bepaalde lessen of bepaalde acties in Ubuntu te vragen. Of deze nu werkelijk gemaakt worden weet ik niet maar ik hoop dat ze er rekening mee houden wanneer ze nieuwe video's maken. Je kunt ook zelf 'clips' maken waarop ze eerste gecontroleerd worden en dan op de site gezet.

De website mist echter een paar basis kenmerken, mochten die er zijn zou de site completer zijn. Je kunt bijvoorbeeld nergens kommentaar kwijt. Wanneer je wil inloggen dien je ook iedere keer de 'captcha box' in te vullen, een beetje vervelend. Finaal zul je nog merken wanneer je door de lessen bladerd dat veel ervan nogal 'werelds' aandoen. Terwijl de website op dit moment nogal op nieuwe gebruikers gericht is zullen er straks meer geavanceerde lessen zijn.

De vermelde problemen wegen echter niet op tegen de vele positieve kanten die de site heeft. Veel nieuwe gebruikers zullen van de visuele hulp houden en dat is waar deze site het meest hulpvol in is. Ik hoop dat de site blijft groeien.

My Destop/My Pc (pagina 28)

Mijn Desktop

Geschreven door Alex

Dit is je kans om de wereld je toffe bureaublad op je PC te tonen. Email je schermafdrukken en foto's naar: misc@fullcirclemagazine.org. Voeg een samenvatting bij met uitleg over je bureaublad, de specificaties van je PC en andere interesante weetjes over je bureaublad en PC.

Ik gebruik de Emerald windows manager (Beryl), met het 'Solid State Modified' thema. Dit thema is beschikbaar in het emerald-themes pakket. Verder dan dat gebruik ik nog geen widgets, maar na het lezen van fullcircle nummer 2 zou ik het toch wel eens willen proberen.

Ik gebruik GNOME, maar ik zet mijn taakbalken zodanig dat ze 60% doorschijnend zijn met een zwarte achtergrond, voor de rest staat alles standaard. Linux is redelijk nieuw voor mij, ik gebruik Ubuntu ongeveer 3 a 4 maand samen met Windows in Dual-boot, ik ben er echter van overtuigd dat wanneer Gutsy wordt uitgebracht dat ik alles herformateer, ik heb namelijk windows niet meer recent gebruikt. Mijn favoriete programmatjes zijn de system monitor waar ik het processor- netwerk en harddisk gebruik kan zien en het weerbericht voor mijn streek.

Mijn Computer

Geschreven door Mark Pipkin

Mijn PC is door de jaren heen sterk veranderd. Maar zoals vaak het geval is, is er nooit genoeg 'power' om te voldoen aan mijn noden. Miscchien zou een nieuwe upgrade helpen, ik stel ze voor zoals ze nu is.

Intel P4 2.4Ghz 768MB Ram nVdia 6600 w/ 256MB Ram (7) 4" ventilatoren voor de kast (waarvan 4 met led's) sda1 gemount op / is 160GB sdb1 gemount op /home is 160GB een DVD-RW een 19" Wide-screen 1440x900 monitor

Ik heb geprobeerd een machine te bouwen die een tijdje meegaat. Deze computer had vroeger een AMD 1400 processor met een Soyo Dragon Plus moederbord. De processor draaide 4 uur lang en raakte toen oververhit omdat de ventilator omgekeerd gemonteerd was. Ik moest dus wel veranderen vorige jaar. Ik heb nog steeds de processor en het geheugen van de oude opstelling maar na een paar uur draaien herstart de computer.

Ik 'draai' Ubuntu sinds versie 6.10. Ik ben niet van plan om nog terug te keren naar Windows. Ik hou van de 'power' die Linux me geeft en geniet van de gemeenschap die gebouwd is rond het Ubuntu project.

Ik ben bezig met een MythTV server op te zetten. Ik gebruik de houten bank wanneer ik werk aan iemand z'n computer, op die manier moet ik mijn eigen computer niet afkoppelen wanneer ik aan iemand z'n computer werk.

HOE EEN BIJDRAGE LEVEREN (pagina 31)

We zijn altijd opzoek naar nieuwe artikelen om toevoegen aan full circle.

Voor artikel richtlijnen, ideeën, en voor het vertalingen, bekijk onze wiki : [WWW] http://wiki.ubuntu.com/UbuntuMagazine

Mail uw artikelen naar: [MAILTO] articles@fullcirclemagazine.org

Als u nieuws heeft te vermelden, email dit naar: [MAILTO] news@fullcirclemagazine.org

Stuur uw commentaar of ervaringen met Linux naar: [MAILTO] letters@fullcirclemagazine.org

Harware/Software recensies kunnen gestuurd worden naar: [MAILTO] reviews@fullcirclemagazine.org

Vragen over toekomstige interviews kunnen gestuurd worden naar: [MAILTO] questions@fullcirclemagazine.org

Lijsten en bureaublad/computer foto’s kunnen gestuurd worden naar: [MAILTO] misc@fullcirclemagazine.org

Als u vragen heeft, kunt u ons forum bezoeken op: www.fullcirclemagazine.org

Informatie

Redacteur Websitebeheerder Communicatie-manager Ronnie Tucker Rob Kefia Robert Clipsham

Vergaderingen

Medewerkers vergadering: zaterdag 4, 11, 18 en 25 augustus om 16.00u

Algemene vergadering (iedereen is welkom) : zaterdag 11 augustus om 17.00u

Vergadering worden gehouden op het IRC kanaal #fullcirclemagazine, die u kunt vinden op irc.freenode.net server. U kunt ook onze webIRC pagina gebruiken, waarbij u het IRC kanaal kan benaderen vanuit uw web browser.

Uiterste datum voor magazine uitgave 4 is zondag 12 augustus.

Project uitgave datum voor uitgave 4 is vrijdag 31 augustus.

UbuntuMagazine/TranslateFullCircle/Dutch/UbuntuMagazine/TranslateFullCircle/Dutch/Issue3 (last edited 2008-08-06 16:21:46 by localhost)