csovike10

Csőke János (Csövike10)

Kapcsolat

Rólam

1991. december 10-én születtem Debrecenben, de azóta is Hajdúböszörményben - a hajdúk fővárosában élek. Már gyermekkoromban tudatosult bennem, hogy a jövőmnek az informatikához kell kötődnie. Ezért is kezdtem meg középiskolai tanulmányaimat 2006-ben a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában, az ország hivatalosan egyik legjobb szakközépiskolájában, Informatika szakon. 2010-ben sikerrel érettségiztem többek között informatikából és informatikai alapismeretekből is emelt szinten. Középiskolai tanulmányaim alatt több országos versenyen sikereket értem el programozás és alkalmazói szakágban is. Ilyen versenyek: Dusza Árpád Országos Programozói Emlékverseny, Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, LEGO Robot programozási verseny. Tanulmányaimat 2010. szeptemberében a már említett középiskolában IT biztonságtechnika szakon folytatom, amely szakmából 2010. májusában OKJ-s vizsgát teszek. Ezután a Budapesti Műszaki Egyetem-en, mérnök informatikusnak szeretnék tanulni. A nyílt szoftverek és köztük az Ubuntu operációs rendszer körül-belül 6-8 éve keltette fel az érdeklődésemet. Azóta is elsődleges operációs rendszerként használom és ahol csak tudom terjesztem.

Tevékenységeim

Fiatal korom miatt és lakóhelyem informatikai fejletlensége miatt tevékenységem határai korlátozottak. Ennek ellenére próbálom a legszélesebb körben népszerűsíteni a nyílt forráskódú szoftvereket.

  • Sikerült elérnem, hogy egyes oktatási intézményekben a linux iránt érdeklődők megfelelő tájékoztatásban és technikai segítségben részesülhessenek.
  • El tudtam érni, hogy egyes iskolák legalább egy géptermébe Ubuntut telepítsenek és szervezzenek Ubuntu szakkört.
  • Az Ubuntu nyújtotta előnyöket ismertetve és technikai támogatást nyújtva a környezetemben lévő számítógép felhasználók ma már a drágán megvásárolt vagy illegálisan használt operációs rendszerek helyett az említett linux disztribúciót telepítsék konfigurációikra.
  • Több újságcikket írtam helyi újságokban az Ubuntu népszerűsítéséért.
  • Hosszú tárgyalások után a Debrecenben most nyíló T-Rex PC & GSM számítástechnikai szaküzlet vállalta, hogy a saját maguk által kialakított számítógépes konfigurációkat, illetve az új és használt, de operációs rendszert nem tartalmazó PC-ket, laptopokat és netbookokat Ubuntu operációs rendszert telepítve hozzanak forgalomba. Az ilyen gépeket megvásárlók pedig segítségemmel technikai támogatásban részesüljenek.

Elképzeléseim a jövőre nézve

Szeretném segíteni az Ubuntu még szélesebb körben való elterjesztését. Tervezem logók és Ubuntus tárgyak készítését, az Ubuntu fesztiválokon és rendezvényeken való bemutatását. Előadások tartása az operációs rendszerről. Technikai támogatás nyújtása a felhasználóknak. Úgy gondolom tanulmányaim budapesti folytatása után még több eszközöm és lehetőségem lesz arra, hogy a laikusakat is megismertethessem a számomra már életfelfogássá és hivatássá vált nyílt forráskódú szoftverekkel és az Ubuntuval!


CategoryHomepage

csovike10 (last edited 2010-05-14 18:11:16 by csovike10)