terminal1

Differences between revisions 2 and 5 (spanning 3 versions)
Revision 2 as of 2011-06-30 15:08:12
Size: 4893
Editor: 93
Comment:
Revision 5 as of 2011-07-26 11:39:39
Size: 8533
Editor: 93
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 4: Line 4:
= Oplæg til arbejdet med at lave foredragende =

<christian arvai> Jeg tror at vi skal sætte det til 10 sessioner, så vi holder os til 45 min pr gang, incl ca 15 min til intro og besvarelse af spørgsmål.

Jeg vil også mene at vi skal lave det så man er 2 der er tilknyttet hvert foredrag, så en holder selve foredraget, og en anden står klar til at besvare evt spørgsmål, så vi ikke går helt i stå ved SP.

Ideen pt er at vi skal lave det første oplæg klart, og så kører en "betaaften" med lernid. Så vi kan se hvordan det passer med længden, og få testet lernid med flere brugere aktive.

Line 5: Line 14:

Vi skal prøve at fordele kommandoerne sådan at sværhedsgraden er delt op efter de 10 sessioner. Skriv kommandoerne ind efter bedste evne, vi kan altid sortere i dem senere.
Line 44: Line 56:
== Terminalen trin 5 ==

== Terminalen trin 6 ==

== Terminalen trin 7 ==

== Terminalen trin 8 ==

== Terminalen trin 9 ==

== Terminalen trin 10 ==
Line 54: Line 78:
Line 56: Line 81:
Her kan vi lave oplæggende til selve foredragende. Alle relevante links til feks. hjemmesider, slides og billeder bør komme med her. Slides kan hostes som PDF på forum's server.

 
Line 59: Line 87:
Godaften, mit navn er Christian Arvai og det er mig som vil stå for det meste af aftenens emne. Vi vil i dag gennemgå og besvare spørgsmål om "terminalen for begyndere", samt brugen af kommandoer i Ubuntu, og hvis i har spørgsmål undervejs, vil jeg efter bedste evne besvare dem løbende. Godaften, mit navn er Christian Arvai og det er mig som vil stå for det meste af aftenens emne. Vi vil i dag gennemgå og besvare spørgsmål om "terminalen for begyndere", samt brugen af kommandoer i Ubuntu, og hvis i har spørgsmål undervejs, vil disse efter bedste evne blive besvaret løbende.
Line 61: Line 89:
Nu kender jeg jo i forvejen flere navne herinde, men det kunne være hyggeligt med en lille præsentation først, så jeg lægger ud:
Jeg hedder Christian Arvai og er 36 år. Bor på Lolland. Redaktør i ubuntudanmark.dk's forum og Mentor i den nye ordning i forum.
Da vi bruger programmet Lernid til disse foredrag, vil det, som nævnt i tråden i forum om denne aften foredrag, være en fordel hvis i har læst guiden om Lernid før i loggede på, men ellers er linket til guiden her http://ubuntudanmark.dk/forum/viewtopic.php?f=11&t=14255
Line 64: Line 91:
Hvis der kommer andre til senere kan de jo lige præsenterer sig selv, ellers går vi videre. Hvis du klikke på spørgsmåls-knappen og skriver dit spørgsmål, vil classbot registrere spørgsmålet og instruktøren får dem serveret efterhånden så de bliver besvaret. Udvis almindelig høflighed på chatten, hvis der er andre som er i gang med at skrive om noget, så vent lige til samtalen er færdig.
Line 66: Line 93:
'''Der skal også være noget om hvordan lernid fungerer, bl.a. at man stiller spm. ved først at trykke på ''Spørgsmål''-knappen og så skrive sit spørgsmål i chatrummet og trykke <enter>''' (laoshi)
Line 68: Line 94:
Vi starter med at slå op på http://www.freedomnotbeer.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=58 , hvor den grundlæggende metode er beskrevet. Dem af jer som bruger Ubuntu 11.04 og Unity skrivebodsmiljøet, kan finde terminalen ved at vælge "Programmer" ude i Unitypanelet.

Vi starter med en kort forklaring om hvor man finder terminalen:

Dem af jer som bruger Ubuntu 11.04 og Unity skrivebodsmiljøet, kan finde terminalen ved at vælge "Programmer" ude i Unitypanelet.

På ældre udgaver en 11.04, og/eller hvis man bruger Gnome skrivebodsmiljøet, kan man finde terminalen under programmer>tilbehør>terminal.
Line 72: Line 104:
Er i færdige og har forstået guiden nu ? <y/n> Nu skulle i have en terminal åbnet, som vist på dette billede :
[slide 1]
Line 74: Line 107:
'''Hvorfor installere lernid? - det skal de jo have gjort før de kan begynde. Er det ikke bedre at finde et lille program som måske ikke alle har?''' (laoshi) Et lille trick vil være at man bruger Ctrl+c og Ctrl+v til at kopiere kommandoerne ind i terminalen, marker den ønskede kommando, tryk Ctrl+c for at kopiere den, klik på terminalen, og tryk Ctrl+v for at indsætte kommandoen i terminalen. Ved de relativt korte kommandoer, som vi skal kigge på i dag, vil det ikke være så svært at skrive dem selv, men hvis man kommer til en kommando som er meget lang, er det både hurtigere og mere sikkert at kopiere kommandoen ind i terminalen.
Line 76: Line 109:
Godt, så går vi lidt videre. I guiden er der vist hvordan man installere programmen "lernid". Prøv at gøre som i guiden, og installere programmet med denne kommando:
sudo apt-get install lernid
Nu skulle vi være klar til at lære lidt om kommandoerne, vi starter med "sudo":
[slide 2]
Line 79: Line 112:
Virkede det for alle ? <y/n> "sudo" betyder SuperUser DO og giver de nødvendige rettigheder til bla. at installere programmer i Ubuntu, alt som køres med "sudo" kræver at der indtastes password, men det kommer vi til senere. Man bør være opmærksom på hvad man køre med "sudo", for kommandoen giver alle rettigheder, og man kan ændre ved stort set alt i Ubuntu med den, hvilket man lige skal tænke over, hvis man feks. vil slette filer (man kan faktisk slettet så meget, at man skal lave en ny install af Ubuntu).

Vi går videre og skriver "apt-get":
[slide 3]

"apt-get" står for APT package handling utility og er en kommando som man bruger til at installere pakker med. "apt-get" er standard i Ubuntu til pakkehåndtering, men man kan også bruge "aptitude" til formålet (aptitude skal installeres først).

Vi går videre og skriver "install":
[slide 4]

"install" står for copy files and set attributes og bruges, sammen med apt-get til at installere pakker med. Der er en del tilvalg som man kan lave til "install", hvor en af de mest brugte nok er "install -y", hvor "-y" betyder at du på forhånd godkender pakkevalget, hvilket man ellers vil blive spurgt om når kommandoen køres.

Så er vi nået så langt at vi kan vælge hvilken pakke vi vil installere, jeg har valgt "frozen-bubble", som er et spil der ikke fylder ret meget. Så skriv frozen-bubble i terminalen:
[slide 5]

Som vist på billedet skulle den samlede kommando nu hedde:
sudo apt-get install frozen-bubble
[slide 6]

Vi prøver at kører den ved at vælge "Enter". Der vil komme en besked om at man skal indtaste sit [sudo] password, dette er det samme som loginkoden. Når man indtaster sit password i Ubuntu, kommer der ikke ********* som der gør i Windows (koden er usynlig imens man skriver den), man skal blot skrive sit password og trykke "Enter", så virker det efter hensigten.
[slide 7]

frozen-bubble vil nu blive installeret, og man skal blot lade den køre færdig, hvorefter spillet ligger under spil>arkade>frozen-bubble
Line 88: Line 143:

== Terminalen trin 5 ==

== Terminalen trin 6 ==

== Terminalen trin 7 ==

== Terminalen trin 8 ==

== Terminalen trin 9 ==

== Terminalen trin 10 ==

Oplæg til arbejdet med at lave foredragende

<christian arvai> Jeg tror at vi skal sætte det til 10 sessioner, så vi holder os til 45 min pr gang, incl ca 15 min til intro og besvarelse af spørgsmål.

Jeg vil også mene at vi skal lave det så man er 2 der er tilknyttet hvert foredrag, så en holder selve foredraget, og en anden står klar til at besvare evt spørgsmål, så vi ikke går helt i stå ved SP.

Ideen pt er at vi skal lave det første oplæg klart, og så kører en "betaaften" med lernid. Så vi kan se hvordan det passer med længden, og få testet lernid med flere brugere aktive.

Oplæg til de kommandoer som afsnittene skal omhandle

Vi skal prøve at fordele kommandoerne sådan at sværhedsgraden er delt op efter de 10 sessioner. Skriv kommandoerne ind efter bedste evne, vi kan altid sortere i dem senere.

Terminalen trin 1

sudo apt-get install purge lsb_release -a uname -a lspci lsusb top

Terminalen trin 2

gksudo shutdown cd cp mkdir mv rm && ; -y -f man

Terminalen trin 3

cat /proc/cpuinfo apt-cache search whereis locate lsb_release -a && uname -a && lspci && lsusb

Terminalen trin 4

Terminalen trin 5

Terminalen trin 6

Terminalen trin 7

Terminalen trin 8

Terminalen trin 9

Terminalen trin 10

sudo apt-get install -y pastebinit ; lsb_release -a > ~/gpuinfo ; uname -a >> ~/gpuinfo ; sudo lspci -knn | grep -A 3 VGA >> ~/gpuinfo ; cat /proc/driver/nvidia/version >> ~/gpuinfo ; lspci -v >> ~/gpuinfo && lspci -vv >> ~/gpuinfo ; lshw -C display >> ~/gpuinfo ; xrandr >> ~/gpuinfo ; pastebinit -b http://paste.ubuntu.com ~/gpuinfo

sudo apt-get remove --purge icedtea-6-jre-cacao icedtea6-plugin openjdk-6-dbg openjdk-6-demo openjdk-6-doc openjdk-6-jdk openjdk-6-jre openjdk-6-jre-headless openjdk-6-jre-lib openjdk-6-source sun-java6-jdk sun-java6-bin sun-java6-fonts sun-java6-jre sun-java6-plugin && sudo apt-get install sun-java6-jdk sun-java6-bin sun-java6-fonts sun-java6-jre sun-java6-plugin && sudo update-alternatives --config java && sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

sudo apt-get remove -y --purge flashplugin-installer flashplugin-nonfree gnash gnash-common libflashsupport mozilla-plugin-gnash nspluginwrapper swfdec-mozilla adobe-flashplugin && sudo rm -f /usr/lib/mozilla/plugins/*flash* ~/.mozilla/plugins/*flash*so /usr/lib/firefox-addons/plugins/libflashplayer.so /usr/lib/mozilla/plugins/libflashplayer.so ~/.wine/dosdevices/c:/windows/system32/Macromed/Flash /usr/lib/chromium-browser/plugins/libflashplayer.so /usr/lib/flashplugin-installer/libflashplayer.so /usr/share/ubufox/plugins/libflashplayer.so && sudo dpkg -r --force-remove-reinstreq flashplugin-nonfree && sudo apt-get install -y flashplugin-installer flashplugin-nonfree && sudo ln -s /usr/lib/mozilla/plugins/flashplugin-alternative.so /usr/lib/firefox-addons/plugins/libflashplayer.so && sudo apt-get autoremove -y --force-yes && sudo apt-get update -y && sudo apt-get upgrade -y

sudo apt-get install -y pastebinit && lsb_release -a > ~/netinfo && uname -a >> ~/netinfo && lspci >> ~/netinfo && lsusb >> ~/netinfo && sudo lshw -C Network >> ~/netinfo && >> ~/netinfo && ifconfig >> ~/netinfo && sudo iwconfig >> ~/netinfo && nm-tool >> ~/netinfo && apt-cache policy usb-modeswitch-data >> ~/netinfo && apt-cache show usb-modeswitch-data >> ~/netinfo && apt-cache policy usb-modeswitch >> ~/netinfo && apt-cache show usb-modeswitch >> ~/netinfo && apt-cache policy network-manager >> ~/netinfo && apt-cache show network-manager >> ~/netinfo && rfkill list >> ~/netinfo && sudo lsmod >> ~/netinfo && sudo iwlist scan >> ~/netinfo && pastebinit -b http://paste.ubuntu.com ~/netinfo

Oplæg til foredragene

Her kan vi lave oplæggende til selve foredragende. Alle relevante links til feks. hjemmesider, slides og billeder bør komme med her. Slides kan hostes som PDF på forum's server.

Terminalen trin 1

Oplæg til "terminalen for begyndere".

Godaften, mit navn er Christian Arvai og det er mig som vil stå for det meste af aftenens emne. Vi vil i dag gennemgå og besvare spørgsmål om "terminalen for begyndere", samt brugen af kommandoer i Ubuntu, og hvis i har spørgsmål undervejs, vil disse efter bedste evne blive besvaret løbende.

Da vi bruger programmet Lernid til disse foredrag, vil det, som nævnt i tråden i forum om denne aften foredrag, være en fordel hvis i har læst guiden om Lernid før i loggede på, men ellers er linket til guiden her http://ubuntudanmark.dk/forum/viewtopic.php?f=11&t=14255

Hvis du klikke på spørgsmåls-knappen og skriver dit spørgsmål, vil classbot registrere spørgsmålet og instruktøren får dem serveret efterhånden så de bliver besvaret. Udvis almindelig høflighed på chatten, hvis der er andre som er i gang med at skrive om noget, så vent lige til samtalen er færdig.

Vi starter med en kort forklaring om hvor man finder terminalen:

Dem af jer som bruger Ubuntu 11.04 og Unity skrivebodsmiljøet, kan finde terminalen ved at vælge "Programmer" ude i Unitypanelet.

På ældre udgaver en 11.04, og/eller hvis man bruger Gnome skrivebodsmiljøet, kan man finde terminalen under programmer>tilbehør>terminal.

I kan også starte terminalen ved at trykke på tasterne <ctrl>+<alt>+t

Nu skulle i have en terminal åbnet, som vist på dette billede : [slide 1]

Et lille trick vil være at man bruger Ctrl+c og Ctrl+v til at kopiere kommandoerne ind i terminalen, marker den ønskede kommando, tryk Ctrl+c for at kopiere den, klik på terminalen, og tryk Ctrl+v for at indsætte kommandoen i terminalen. Ved de relativt korte kommandoer, som vi skal kigge på i dag, vil det ikke være så svært at skrive dem selv, men hvis man kommer til en kommando som er meget lang, er det både hurtigere og mere sikkert at kopiere kommandoen ind i terminalen.

Nu skulle vi være klar til at lære lidt om kommandoerne, vi starter med "sudo": [slide 2]

"sudo" betyder SuperUser DO og giver de nødvendige rettigheder til bla. at installere programmer i Ubuntu, alt som køres med "sudo" kræver at der indtastes password, men det kommer vi til senere. Man bør være opmærksom på hvad man køre med "sudo", for kommandoen giver alle rettigheder, og man kan ændre ved stort set alt i Ubuntu med den, hvilket man lige skal tænke over, hvis man feks. vil slette filer (man kan faktisk slettet så meget, at man skal lave en ny install af Ubuntu).

Vi går videre og skriver "apt-get": [slide 3]

"apt-get" står for APT package handling utility og er en kommando som man bruger til at installere pakker med. "apt-get" er standard i Ubuntu til pakkehåndtering, men man kan også bruge "aptitude" til formålet (aptitude skal installeres først).

Vi går videre og skriver "install": [slide 4]

"install" står for copy files and set attributes og bruges, sammen med apt-get til at installere pakker med. Der er en del tilvalg som man kan lave til "install", hvor en af de mest brugte nok er "install -y", hvor "-y" betyder at du på forhånd godkender pakkevalget, hvilket man ellers vil blive spurgt om når kommandoen køres.

Så er vi nået så langt at vi kan vælge hvilken pakke vi vil installere, jeg har valgt "frozen-bubble", som er et spil der ikke fylder ret meget. Så skriv frozen-bubble i terminalen: [slide 5]

Som vist på billedet skulle den samlede kommando nu hedde: sudo apt-get install frozen-bubble [slide 6]

Vi prøver at kører den ved at vælge "Enter". Der vil komme en besked om at man skal indtaste sit [sudo] password, dette er det samme som loginkoden. Når man indtaster sit password i Ubuntu, kommer der ikke ********* som der gør i Windows (koden er usynlig imens man skriver den), man skal blot skrive sit password og trykke "Enter", så virker det efter hensigten. [slide 7]

frozen-bubble vil nu blive installeret, og man skal blot lade den køre færdig, hvorefter spillet ligger under spil>arkade>frozen-bubble

Terminalen trin 2

Terminalen trin 3

Terminalen trin 4

Terminalen trin 5

Terminalen trin 6

Terminalen trin 7

Terminalen trin 8

Terminalen trin 9

Terminalen trin 10

ubuntu-dk/lernid/terminal1 (last edited 2011-09-01 21:43:51 by 85)