Issue2

Differences between revisions 1 and 2
Revision 1 as of 2007-07-01 09:44:35
Size: 76
Editor: ip-83-134-65-124
Comment:
Revision 2 as of 2007-07-01 11:06:58
Size: 4613
Editor: ip-83-134-65-124
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 2: Line 2:

= Smaak van de maand: Kubuntu (geschreven door Robert Clipsam) =
Afgelopen maand hebben we u getoond hoe gemakkelijk het wel niet is om Ubuntu te installeren. Deze maand doen we hetzelfde met Kubuntu. Dit besturingssysteem is gebaseerd op Ubuntu, maar
heeft een aantal grote verschillen.
Het eerste dat u zal merken door naar de screenshots te kijken, is dat er geen spoor van bruin is op een standaard Kubuntu-bureaublad. Dat komt omdat Kubuntu een compleet andere gebruikersinterface heeft. Dat laatste heeft te maken met de manier waarop u interactie voert met uw computer. Dat kan via een terminal of Konsole zijn, waar de computer reageert op commando's die u intypt. Dit kan ook via een grafische interface zijn, zoals u ziet bij Ubuntu/Kubuntu.
De gebruikersinterfaces die u hier ziet zijn van het K Desktop Environment - KDE - en het GNU Object Model Environment - GNOME. U kan ze best beiden proberen om te zien welke u het leukste vindt om mee te werken. Als u beide omgevingen goed vindt, dan is dat geen probleem; GNOME en KDE draaien zonder problemen naast elkaar op dezelfde computer.

Installatie
Zodra u het voorbereidende werk heeft gedaan zoals dat beschreven staat in full circle 2, kan u doorgaan met de installatie van Kubuntu. Steek de CD-ROM in uw CD-speler en herstart uw computer. We nemen aan dat u uw BIOS al heeft ingesteld om van de CD te starten. Heeft u dat nog niet gedaan, kijk dan in het vorige nummer voor uitleg hierover. Wanneer het menu (rechts) verschijnt, laat u eerst de CD controleren op fouten. Als de CD vrij is van fouten, kiest u 'Start or install Kubuntu'. Als het laadbalkje (onder) vol is, zal u een opstartscherm te zien krijgen waarop aangegeven staat wat er nog wordt geladen.
Nadat de CD zijn ding heeft gedaan, ziet u de Kubuntu-werkomgeving (onder). Van hieruit kan u al kennismaken met een hoop opensource-programma's waaronder:

Een compleet kantoorpakket
Een chatprogramma
Een webbrowser
Een IRC-client

Genoeg gespeeld? Klik dan op het 'Install'-icoontje op het bureaublad om Kubuntu te installeren.
Het eerste dat de setup zal vragen, is uw voorkeurstaal. Deze taal zal gebruik worden tijdens de installatie en als standaardtaal voor Kubuntu. Vervolgens geeft u aan waar u leeft, zodat Kubuntu de tijd automatisch aan kan passen aan uw locatie. Bovendien zal er ook een downloadserver in uw buurt worden gezocht, zodat u sneller updates kan downloaden.
Zodra u heeft aangegeven waar u bent, zal het installatieprogramma vragen naar uw toetsenbordlayout (onder). Omdat bijna elk land een aantal toetsen op een andere plaats op het toetsenbord heeft staan, kan u best even een paar tekens typen in het testveld. Verschijnt er een ander teken op uw scherm dan diegene die u heeft ingedrukt? Dan heeft u een verkeerde toetsenbordindeling gekozen. Merk op dat vooral de " en @ problemen kunnen veroorzaken.
Nu is het tijd om uw harde schijf te partitioneren. De standaardoptie - 'Resize partition' - is voor de meesten de beste keuze. Deze optie zal de ruimte op uw harde schijf verdelen tussen Windows en Kubuntu. Op het volgende scherm kan u ervoor kiezen om gebruikersinstellingen van Windows te importeren. U kan bijvoorbeeld al uw documenten importeren, maar ook uw bureaubladachtergrond. Als het installatieprogramma geen gebruikers heeft kunnen vinden, zal hij vragen een aantal velden in te vullen (onder), zodat u zich kan aanmelden als Kubuntu geïnstalleerd is. Bewaar uw wachtwoord op een veilige plaats! De laatste stap zet alle gegevens nog even op een rijtje (rechtsonder), zodat u eventueel nog kan teruggaan om iets te veranderen.
U krijgt ook toegang tot een aantal geadvanceerde instellingen, maar u kan daar best afblijven als u niet weet waarvoor ze dienen. Een laatste klik op Installeren zal de setup in gang zetten. Uw instellingen worden nu verwerkt en Kubuntu wordt geïnstalleerd. Als de setup gereed is, klik dan op OK, meld u af via het K-menu en herstart uw PC. U kan zich nu aanmelden bij uw kersvers geïnstalleerde besturingssysteem met de gebruikersnaam en wachtwoord die u eerder hebt opgegeven (boven). Als alles goed verlopen is, kan u bij het opstarten van uw computer kiezen tussen Kubuntu en uw ander besturingssysteem. Om Kubuntu bij te werken, klikt u op het update-pictogram (rechts) in de rechterbenedenhoek van uw taakbalk. Geef uw wachtwoord in en volg de instructies om uw systeem bij te werken. Mocht u op problemen stoten, kan u altijd om hulp vragen in #ubuntu
op chat.freenode.net of op ubuntuforums.org.

Plak hieronder de vertalingen van de artikels uit editie #2 ZONDER OPMAAK:

Smaak van de maand: Kubuntu (geschreven door Robert Clipsam)

Afgelopen maand hebben we u getoond hoe gemakkelijk het wel niet is om Ubuntu te installeren. Deze maand doen we hetzelfde met Kubuntu. Dit besturingssysteem is gebaseerd op Ubuntu, maar heeft een aantal grote verschillen. Het eerste dat u zal merken door naar de screenshots te kijken, is dat er geen spoor van bruin is op een standaard Kubuntu-bureaublad. Dat komt omdat Kubuntu een compleet andere gebruikersinterface heeft. Dat laatste heeft te maken met de manier waarop u interactie voert met uw computer. Dat kan via een terminal of Konsole zijn, waar de computer reageert op commando's die u intypt. Dit kan ook via een grafische interface zijn, zoals u ziet bij Ubuntu/Kubuntu. De gebruikersinterfaces die u hier ziet zijn van het K Desktop Environment - KDE - en het GNU Object Model Environment - GNOME. U kan ze best beiden proberen om te zien welke u het leukste vindt om mee te werken. Als u beide omgevingen goed vindt, dan is dat geen probleem; GNOME en KDE draaien zonder problemen naast elkaar op dezelfde computer.

Installatie Zodra u het voorbereidende werk heeft gedaan zoals dat beschreven staat in full circle 2, kan u doorgaan met de installatie van Kubuntu. Steek de CD-ROM in uw CD-speler en herstart uw computer. We nemen aan dat u uw BIOS al heeft ingesteld om van de CD te starten. Heeft u dat nog niet gedaan, kijk dan in het vorige nummer voor uitleg hierover. Wanneer het menu (rechts) verschijnt, laat u eerst de CD controleren op fouten. Als de CD vrij is van fouten, kiest u 'Start or install Kubuntu'. Als het laadbalkje (onder) vol is, zal u een opstartscherm te zien krijgen waarop aangegeven staat wat er nog wordt geladen. Nadat de CD zijn ding heeft gedaan, ziet u de Kubuntu-werkomgeving (onder). Van hieruit kan u al kennismaken met een hoop opensource-programma's waaronder:

Een compleet kantoorpakket Een chatprogramma Een webbrowser Een IRC-client

Genoeg gespeeld? Klik dan op het 'Install'-icoontje op het bureaublad om Kubuntu te installeren. Het eerste dat de setup zal vragen, is uw voorkeurstaal. Deze taal zal gebruik worden tijdens de installatie en als standaardtaal voor Kubuntu. Vervolgens geeft u aan waar u leeft, zodat Kubuntu de tijd automatisch aan kan passen aan uw locatie. Bovendien zal er ook een downloadserver in uw buurt worden gezocht, zodat u sneller updates kan downloaden. Zodra u heeft aangegeven waar u bent, zal het installatieprogramma vragen naar uw toetsenbordlayout (onder). Omdat bijna elk land een aantal toetsen op een andere plaats op het toetsenbord heeft staan, kan u best even een paar tekens typen in het testveld. Verschijnt er een ander teken op uw scherm dan diegene die u heeft ingedrukt? Dan heeft u een verkeerde toetsenbordindeling gekozen. Merk op dat vooral de " en @ problemen kunnen veroorzaken. Nu is het tijd om uw harde schijf te partitioneren. De standaardoptie - 'Resize partition' - is voor de meesten de beste keuze. Deze optie zal de ruimte op uw harde schijf verdelen tussen Windows en Kubuntu. Op het volgende scherm kan u ervoor kiezen om gebruikersinstellingen van Windows te importeren. U kan bijvoorbeeld al uw documenten importeren, maar ook uw bureaubladachtergrond. Als het installatieprogramma geen gebruikers heeft kunnen vinden, zal hij vragen een aantal velden in te vullen (onder), zodat u zich kan aanmelden als Kubuntu geïnstalleerd is. Bewaar uw wachtwoord op een veilige plaats! De laatste stap zet alle gegevens nog even op een rijtje (rechtsonder), zodat u eventueel nog kan teruggaan om iets te veranderen. U krijgt ook toegang tot een aantal geadvanceerde instellingen, maar u kan daar best afblijven als u niet weet waarvoor ze dienen. Een laatste klik op Installeren zal de setup in gang zetten. Uw instellingen worden nu verwerkt en Kubuntu wordt geïnstalleerd. Als de setup gereed is, klik dan op OK, meld u af via het K-menu en herstart uw PC. U kan zich nu aanmelden bij uw kersvers geïnstalleerde besturingssysteem met de gebruikersnaam en wachtwoord die u eerder hebt opgegeven (boven). Als alles goed verlopen is, kan u bij het opstarten van uw computer kiezen tussen Kubuntu en uw ander besturingssysteem. Om Kubuntu bij te werken, klikt u op het update-pictogram (rechts) in de rechterbenedenhoek van uw taakbalk. Geef uw wachtwoord in en volg de instructies om uw systeem bij te werken. Mocht u op problemen stoten, kan u altijd om hulp vragen in #ubuntu op chat.freenode.net of op ubuntuforums.org.

UbuntuMagazine/TranslateFullCircle/Dutch/UbuntuMagazine/TranslateFullCircle/Dutch/Issue2 (last edited 2008-08-06 16:21:47 by localhost)