nl

Differences between revisions 3 and 4
Revision 3 as of 2009-10-28 11:18:02
Size: 13149
Editor: 5377af67
Comment:
Revision 4 as of 2009-10-28 11:20:03
Size: 12945
Editor: 5377af67
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 135: Line 135:
{{{#!wiki note
OPMERKING: de link naar die AppArmor-pagina wordt automatisch gegenereerd door de wiki en hoort er eigenlijk niet. Het gebeurt ook op de Engelse wiki, dus het zal wel goed zijn...
}}}


Deze uitgave-opmerkingen beschrijven bekende problemen met Ubuntu 9.10 en diens varianten.

Systeemvereisten

Er is minimaal 256 MB geheugen nodig voor Ubuntu 9.10. Let op dat een deel van het interne geheugen in beslag kan worden genomen door de grafische kaart. Wanneer uw computer slechts over de minimum-hoeveelheid geheugen beschikt zal het installatieproces langer dan normaal duren, maar wel succesvol verlopen. Eenmaal geïnstalleerd zal het systeem naar behoren functioneren.

Voor systemen met minder geheugen kunt u "Ubuntu installeren" kiezen uit het opstartmenu om alleen het installatieprogramma uit te voeren in plaats van het complete bureaublad te laden. Tevens kunt u de alternatieve installatie-cd gebruiken.

Installatie

Aanbevolen pakketten die standaard worden geïnstalleerd

Overeenkomstig de Debian Policy Manual (waarin staat: "The 'Recommends' field should list packages that would be found together with this one in all but unusual installations"), installeert het pakketbeheer nu standaard pakketten vermeld onder de sectie "Aangeraden" van andere geïnstalleerde pakketten evenals die onder de sectie "Afhankelijk". Als u dit wilt vermijden voor de installatie van specifieke pakketten, gebruik dan apt-get --no-install-recommends; als u dit blijvend wilt maken, stel dan APT::Install-Recommends in op "false"; in /etc/apt/apt.conf. Merk op dat dit kan leiden tot missende functionaliteit in sommige programma's.

(Deze wijziging is aangebracht in Ubuntu 8.10)

Pauzestand is mogelijk niet beschikbaar na automatisch partitioneren

Bij het onderdeel partitioneren zal het installatieprogramma in sommige gevallen een swap-partitie toewijzen die kleiner is dan het fysieke geheugen van het systeem. Hierdoor is het gebruik van de pauzestand (schijf-pauzestand) niet mogelijk omdat de systeem-image niet op de swap-partitie zal passen. Wilt u de pauzestand wel gebruiken, zorg er dan voor dat de swap-partitie minstens even groot is als het fysieke RAM-geheugen. (354126)

Andere besturingssystemen worden niet getoond in het opstartmenu bij installatie van Ubuntu 9.10 RC

Na installatie van Ubuntu 9.10 Release Candidate worden andere geïnstalleerde besturingssystemen niet correct getoond in het opstartmenu. Om dit te verhelpen, moeten gebruikers de opdracht sudo update-grub uitvoeren in een terminalvenster nadat het systeem opnieuw gestart is met het zojuist geïnstalleerde Ubuntu-besturingssysteem. (456776)

Het pictogram "OEM Voorbereiden voor levering aan eindgebruiker" wordt niet getoond in de Kubuntu-netbookeditie

Wanneer u in de Kubuntu-netbookeditie kiest voor de optie OEM-installatie, wordt er geen "Voorbereiden voor levering aan eindgebruiker"-pictogram getoond op het bureaublad. Gebruikers die de OEM-installatie willen uitvoeren in de Kubuntu-netbookeditie, kunnen de opdracht oem-config-prepare uitvoeren in het terminalvenster.

Upgraden

Gebruikers van Ubuntu 9.04 kunnen automatisch upgraden naar Ubuntu 9.10. Gebruikers van oudere versies van Ubuntu moeten eerst upgraden naar Ubuntu 9.04 en daarna naar 9.10. Volledige instructies kunt u hier vinden (Engelstalig).

Gebruikers van Kubuntu kunnen direct upgraden van Kubuntu 8.04 naar Kubuntu 9.10. Voor deze gebruikers is het is raadzaam om ook de uitgave-opmerkingen voor Ubuntu 8.10 (Engelstalig) en Ubuntu 9.04 te lezen, aangezien de daar beschreven onderwerpen ook hier van toepassing zijn.

Instellen van regeldomein voor draadloos via module-optie wordt niet langer ondersteund

Ubuntu 9.10 gebruikt het CRDA wireless regulatory framework om te controleren welke draadloze kanalen er in een bepaald gebied te gebruiken en zichtbaar zijn. Als u eerder de module-optie zoals hieronder in /etc/modprobe.d/options moest gebruiken om toegang tot bepaalde kanalen in uw buurt te krijgen, dan zult u mogelijk ondervinden dat draadloos helemaal niet meer functioneert:

  • options cfg80211 ieee80211_regdom=EU

U dient deze kernelmodule-optie te verwijderen bij het upgraden naar Ubuntu 9.10. Gebruik in plaats daarvan de opdracht iw reg.

(Deze wijziging is aangebracht in Ubuntu 9.04.)

Upgrade vanaf beta moet handmatig in gang worden gezet

Een fout in het apt-pakket van Ubuntu 9.10 beta zorgt ervoor dat er geen automatische melding wordt gemaakt van pakketupdates. Gebruikers die hun systeem naar een versie van Ubuntu 9.10 hebben opgewaardeerd die lager is dan de Release Candidate, moeten op updates controleren door update-manager te starten, op Controleren te klikken en de beschikbare updates te installeren. (449535)

X-server loopt vast bij gebruik van Wacom-tablet

Het wacom-stuurprogramma in Ubuntu 9.10 ondersteunt automatische configuratie, maar conflicteert met handmatige apparaatopties in /etc/X11/xorg.conf, waardoor de X-server tijdens het opstarten of afsluiten vastloopt. Plaats een hekje voor deze apparaatopties of verwijder ze om de vastlopers op te lossen. (358643)

Kubuntu behoudt mogelijk het guidance power-pakket

Na een Kubuntu-upgrade kunnen de niet langer gebruikte pakketten "kde-guidance-powermanager" of "guidance-power-manager" mogelijk achterblijven. Deze kunnen verwijderd worden.

Ctrl-Alt-Backspace standaard uitgeschakeld door X-org, ingesteld via XKB

Met ingang van Ubuntu 9.04 is de toetsencombinatie Ctrl-Alt-Backspace om X geforceerd te herstarten standaard uitgeschakeld, om te voorkomen dat deze per ongeluk wordt ingedrukt. De toetsencombinatie Ctrl-Alt-Backspace wordt nu ingesteld door een X keymap-optie (XKB), vervangt de optie "DontZap" van X-Server en maakt de configuratie per gebruiker mogelijk.

Als gevolg hiervan kan de toetsencombinatie Ctrl+Alt+Backspace nu gemakkelijk vanaf het bureaublad worden ingesteld.

Ctrl-Alt-Backspace inschakelen voor Ubuntu

  • Kies "Systeem"->"Voorkeuren"->"Toetsenbord"

  • Kies het tabblad "Indelingen" en klik op de knop "Indelingsopties...".
  • Kies "Key sequence to kill the X server" en schakel "Control + Alt + Backspace" in.

Ctrl-Alt-Backspace inschakelen voor Kubuntu

  • Klik op de Programmastarter en kies "Systeeminstellingen".
  • Klik op "Land/regio en taal".
  • Kies "Toetsenbordindeling".
  • Klik op "Toetsenbordindelingen inschakelen" (in het tabblad Indeling).
  • Kies het tabblad "Geavanceerd". Kies vervolgens "Key sequence to kill the X server" en schakel "Control + Alt + Backspace" in.

Voor meer informatie, zie: https://wiki.ubuntu.com/X/Config/DontZap

Wijziging in het melden van beschikbare updates

Ubuntu 9.10 start update-manager direct om updates te installeren in plaats van een melding te weergeven in het GNOME-paneel. Het venster opent dagelijks voor beveiligingsupdates, maar voor andere updates opent het slechts wekelijks.

Gebruikers die meldingen van nieuwe updates willen ontvangen zoals in eerdere Ubuntu-versies, moeten de volgende opdracht uitvoeren:

gconftool -s --type bool /apps/update-notifier/auto_launch false

(Deze wijziging is aangebracht in Ubuntu 9.04.)

MySQL-upgrade

In Ubuntu 9.10 is MySQL 5.1 aangesteld als de standaard MySQL-server. MySQL 5.0 is echter nog steeds beschikbaar uit de universe-pakketbron. Een upgrade via update-manager zal de migratie van MySQL 5.0 naar MySQL 5.1 correct afhandelen. Bij een dist-upgrade gebeurt dit echter niet: mysql-server-5.0 zal dan opgewaardeerd worden in plaats van vervangen worden door mysql-server-5.1. Als MySQL 5.0 behouden dient te worden, moeten de pakketten mysql-server en mysql-client verwijderd te worden alvorens de upgrade te starten.

MySQL Cluster-opstelling

Als MySQL is opgesteld om de MySQL Cluster-engine (NDB-engine) te gebruiken, zal een upgrade naar MySQL 5.1 niet werken wegens gebrek aan ondersteuning voor MySQL Cluster in de mysql-dfsg-5.1-pakketten. De pakketten mysql-server en mysql-client moeten verwijderd worden alvorens de upgrade te starten, en mysql-server-5.0 moet behouden worden. Update-manager zal deze situatie dan automatisch afhandelen. Merk op dat MySQL 5.0 zich in de universe-pakketbron bevindt en dus niet dezelfde hoeveelheid ondersteuning ontvangt als MySQL 5.1 (welke in main zit).

Andere bekende problemen

Overstappen naar ext4 vereist handmatige aanpassing van grub

Als u uw bestandssystemen / of /boot opwaardeert van ext2 of ext3 naar ext4 (zoals beschreven op de ext4-wiki), dan moet u ook de opdracht grub-install uitvoeren na het upgraden naar Ubuntu 9.04 om uw opstartlader opnieuw te installeren. Als u dit niet doet, dan kan de versie van GRUB in uw opstartsector de kernel op het ext4-bestandsysteem niet lezen en kan uw systeem dus niet opstarten.

Upstart-taken kunnen niet worden uitgevoerd in een chroot

Upstart-taken kunnen niet worden gestart in een chroot, omdat upstart werkt als een dienst-supervisor, en processen binnen de chroot kunnen niet communiceren met de upstart die draait buiten de chroot (430224). Hierdoor zullen sommige pakketten die aangepast zijn om upstart-taken in plaats van init-scripts te gebruiken, niet succesvol opwaarderen binnen een chroot. Gebruikers worden geadviseerd om hun chroots in te stellen met /sbin/initctl verwijzend naar /bin/true, met de volgende opdrachten actief in de chroot:

dpkg-divert --local --rename --add /sbin/initctl
ln -s /bin/true /sbin/initctl

Avahi start niet als er een .local-domein aanwezig is

Het pakket avahi-daemon, dat de mDNS-"zeroconf"-standaard implementeert, bevat een controle die zorgt dat Avahi niet opstart als een conflicterend .local-DNS-domein aanwezig is. Er zijn meldingen binnengekomen dat sommige internetproviders een dergelijk .local-domein aanbieden op hun netwerken, waardoor Ubuntu 9.10 geen namen kan vinden op het lokale netwerk (327362).

Om het gebruik van mDNS op een dergelijk netwerk te forceren, moeten gebruikers de volgende opdrachten uitvoeren:

sudo sed -i -e'/AVAHI_DAEMON_DETECT_LOCAL/s/1/0/' /etc/default/avahi-daemon
sudo service avahi-daemon start

Kubuntu's grafisch pakketbeheer waarschuwt niet voor installatie uit niet-ondertekende softwarebronnen

Het pakketbeheer kpackagekit in Kubuntu 9.10 geeft geen melding aan gebruikers als zij pakketten installeren die komen uit softwarebronnen die niet beveiligd zijn met PGP. Gebruikers die niet-ondertekende softwarebronnen in hun /etc/apt/sources.list-configuratiebestand hebben en een melding willen ontvangen als ze dergelijke pakketten installeren, moeten het opdrachtregelprogramma apt-get gebruiken als tijdelijke oplossing. (256245)

Amarok biedt geen extra codecs aan ter installatie tijdens het uitvoeren van Kubuntu vanaf de live-cd

Wanneer gestart vanaf een live-sessie, zal Amarok geen aanvullende mediacodecs ter installatie aanbieden wanneer dat nodig is. Het is dan dus niet mogelijk om bijvoorbeeld MP3-bestanden af te spelen. Na installatie op de harde schijf werkt dit naar behoren. (362538)

Evince PDF-viewer werkt niet met afwijkende persoonlijke mappen

Evince, GNOME's documentviewer, wordt nu geleverd met een beveiligend AppArmor-profiel. Dit verhoogt de veiligheid aanzienlijk door gebruikers te beschermen tegen fouten in de van oudsher problematische programmabibliotheken voor PDF en afbeeldingen. Gebruikers die een afwijkende locatie voor hun persoonlijke mappen gebruiken, moeten deze aanpassen in /etc/apparmor.d/tunables/home. Zie https://wiki.ubuntu.com/DebuggingApparmor#Adjusting%20Tunables voor details.

Sparc niet ondersteund door Ubuntu 9.10

Het init-systeem upstart in Ubuntu 9.10 werkt niet op de sparc-architectuur vanwege een onbekende SIGBUS-fout. Ubuntu-gebruikers op het sparc-platform wordt aangeraden om Ubuntu 9.04 te behouden en niet te upgraden naar Ubuntu 9.10. Hulp bij het verhelpen van deze architectuur-specifieke fout is welkom voor Ubuntu 10.04. (436758)

KarmicKoala/ReleaseNotes/nl (last edited 2009-11-15 14:14:16 by 5377af67)