NlLicenties

Programma's waarvoor u akkoord moet gaan met een licentie-overeenkomst

  • Sommige vrij populaire programma's, zoals Virtualbox, Google Earth, Skype en Sun Java laten zich enkel installeren na het aangaan van een licentie-overeenkomst. Het is belangrijk die licentie-overeenkomst te aanvaarden, anders laten deze programma's zich niet installeren. Sterker nog, deze programma's kunnen na een geweigerde licentie-overeenkomst, uw Apt en Synaptic pakketbeheer blokkeren en onbruikbaar maken.
  • Vaak is het duidelijk wanneer de licentie-overeenkomst aanvaard moet worden, maar in sommige gevallen kunt u de voorgestelde licentie-overeenkomst alleen zichtbaar maken door het voortgangsproces van de installatie onthullen. Dat doet u door op het driehoekje te klikken onderin het schermpje van de installatieprocedure: daarmee maakt u de onderliggende terminal zichtbaar. Soms verschijnt de licentie namelijk alleen in de onderliggende terminal. Door gebruik te maken van de Tabtoets en/of de Entertoets kunt u vervolgens akkoord gaan met de licentie-overeenkomst.
  • In Gutsy Gibbon is Virtualbox opgenomen in de pakketbronnen. Wanneer u de Medibuntu pakketbron toevoegt aan uw sources.list is ook Google Earth vrijwel probleemloos te installeren in zowel Feisty Fawn als Gutsy Gibbon.

Wanneer het al fout is gegaan: reparatie

Zo herstelt u de werking van Synaptic pakketbeheer en van Apt, wanneer u per abuis de licentie-overeenkomst niet hebt aanvaard en de installatie dus is vastgelopen:

  • Deinstalleer uw vastgelopen bovengenoemde programma's met:

sudo dpkg --remove --force-remove-reinstreq naam-van-het-pakket

Voorbeeld voor het verwijderen van programma Virtualbox: sudo dpkg --remove --force-remove-reinstreq virtualbox.

Dit zal uw Apt en Synaptic pakketbeheer herstellen.

NlLicenties (last edited 2008-08-06 16:20:51 by localhost)