UbuntuSkivor

Var finns Ubuntu?

Installations- eller Live-CD

IconsPage/IconCDrom.png Ubuntu finns fritt tillgängligt för nedladdning i form av CD-avbildningar (iso-filer), som du sedan kan bränna själv. I dagsläget släpps Ubuntu för tre olika arkitekturer, x86, PowerPC och AMD64. För dom flesta användarna är det versionen för x86 som är aktuell. Ubuntu finns i en så kallad "install"-version, och en "live"-distribution. Den förstanämnda är en vanlig bootbar installations cd, medans live-versionen ger dig möjlighet att boota ett Ubuntusystem direkt från CDn, utan att på något sätt behöva påverka systemets diskar. Till exempel kan du använda en live-cd för att boota Ubuntu Linux på en dator i skolan eller på jobbet, utan att påverka det som redan ligger lagrat på värddatorn. Du har självklart möjlighet att montera lagringsmedia vid behov. Live-versionen är också ett utmärkt alternativ för dig som vill prova Ubuntu eller linux allmänhet utan att behöva installera det på datorn. Vid vanliga installationer är det "install" du ska ladda hem och bränna.

Du hittar en lista med mirrors som tillhandahåller ISO-filer för både CD och DVD på följande adress:

http://www.ubuntulinux.org/download/

Beställ tryckta skivor kostnadsfritt

Du kan just nu beställa tryckta skivor av Ubuntu där det ingår både en installations-cd och live-cd. Det bästa är att det är kostnadsfritt, du kan därför passa på att beställa några exemplar extra att ge till vänner som kan vara intresserade. Tänk dock på att inte beställa fler än du kan tänkas behöva.

För att beställa tryckta Ubuntu-skivor utan kostnad besöker du:

http://shipit.ubuntu.com/

IconsPage/IconTip.png Har du vänner eller bekanta på jobbet eller i skolan som du vet är nyfikna på testa Linux, beställ några extra exemplar till dom också. Berätta hur dom med live-skivan kan prova på Ubuntu utan någon form av installation. Smile :)

UbuntuSkivor (last edited 2008-08-06 16:32:22 by localhost)