MultiBootUSB

Descripció

L'eina MultiBoot permet fer discs USB arrancables amb tots els sabors d'ubuntu a dintre (i altres aromes de GNU/Linux); però és més que això, també us permet instal·lar qualsevol de les versions que hi poseu, i a més us permet fer servir l'USB amb una porció persistent. Per si això no fos suficient, les imatges que hi poseu les podeu fer servir com a imatges (.iso), cosa que altres opcions no permeten. Per si no n'hi hagués prou, el Multi-Boot també té eines de recuperació (SuperGrubDisk per grub1 i grub2 i SmartBootManager), i altres, que no tocarem en aquesta sessió Sad :(

Tot això de manera fàcil i ràpida. A més, si decidiu esborrar algun sabor o canviar-lo per qualsevol altre, podeu fer-ho sense problema, l'eina Multi-Boot s'encarregarà d'arreglar l'MBR de la unitat USB per vosaltres.

Per si això no fos suficient, us instal·la el paquet VirtualBox per poder provar les imatges que heu triat sense haver-les d'instal·lar.

Què més voleu? No us sembla que té suficients arguments per fer-lo atractiu?

Requisits previs

Per tal d'optimitzar la sessió cal tenir en compte un seguit d'instruccions:

1.- Cal que tingueu les .iso que vulgueu fer arrancables desades al vostre ordinador. Podeu descarregar-les de http://cdimage.ubuntu.com/.

2.- Cal que feu servir una clau USB suficientment gran per poder posar-hi les imatges que desitgeu, formatada en fat32 preferiblement.

3.- Paciència Wink ;)

El procés pas a pas

1.- Evidentment ens cal una clau USB suficientment gran per encabir-hi les imatges que vulguem fer arrancables.

2.- Descarregar-les al nostre disc dur i tenir-les accessibles en el moment de «fabricar-nos» el disc de multiarrancada.

3.- Instal·lar el multiboot al nostre ordinador: per això cal que obrim un terminal i seguim les següents passes:

wget http://liveusb.info/MultiBoot-v3/install-depot-multiboot.sh.tar.bz2
  • (per tal d'aconseguir el paquet necessari)

tar -xvf install-depot-multiboot.sh.tar.bz2
  • (per descomprimir-lo)

sudo ./install-depot-multiboot.sh
  • (per instal·lar-lo, ens demanarà la contrasenya d'administrador)
  • tot i que també podem fer-ho tot seguit:

wget http://liveusb.info/MultiBoot-v3/install-depot-multiboot.sh.tar.bz2
tar -xvf install-depot-multiboot.sh.tar.bz2
sudo ./install-depot-multiboot.sh

En qualsevol cas haurem instal·lat el multiboot al nostre ordinador.

4.- Ara només cal fer-lo anar, el trobarem a «Aplicacions>Accessoris>Multi-Boot»

5.- Si hi connectem la nostra clau USB (recordeu que ha d'estar formatada en fat32), el Multi-Boot la detectarà, la seleccionem i haurem de prémer «Validate».

6.- Ara només cal que anem afegint-hi una a una (això sí, no poden ser totes d'una vegada) les imatges iso que teníem prèviament descarregades de manera totalment gràfica, és a dir, arrossegant-les a l'espai on diu «Drag/Drop ISO/IMG». Com que calen privilegis d'administrador de l'equip ens demana la contrasenya, la introduïm i només cal que esperem una estona. Podem veure com cada vegada que hi afegim una iso refà l'MBR de la clau USB; el mateix passa quan en traiem alguna (seleccionant-la i "escombrant-la"). Quan les tinguem totes només cal prémer el botó «Quit» i ja tenim el nostre Multi-Boot llest per fer-lo anar.

7.- A l'hora de fer-lo anar, hem d'arrancar una màquina des d'USB i triar l'opció del Multi-Boot. Quan arranqui ens mostrarà un menú amb totes les opcions que tenim, i el que hem de fer és seleccionar aquella que volem emprar. Tot seguit ens arranca en mode autònom i ens permet instal·lar-li el sistema operatiu triat.

Així de senzill, és automàgic Smile :)

... I si no ens acaba de convèncer sempre ho podem desinstal·lar senzillament fent:

sudo apt-get remove multiboot

seguit d'un

sudo apt-get autoremove

per depurar totes les dependències, i ja està Wink ;)

Podeu trobar un manual amb imatges ací.

Aclariments i agraïments

Si jo he estat capaç d'aconseguir-ho (amb una formació nul·la) qualsevol persona ho és... de debò.

He d'agrair la descoberta d'aquesta eina al company i amic GiorgioGrappa que en va parlar al seu bloc i em va permetre conèixer aquesta eina tan senzilla i tan potent a la vegada. Giorgio, gràcies!

Per cert, mantingueu-vos atents i atentes a aquest wiki si voleu estar al cas de les possibles modificacions.

CatalanTeam/LucidLynx/MultiBootUSB (last edited 2010-05-22 13:49:48 by 228)