ContributingGR

Revision 17 as of 2008-10-08 19:00:22

Clear message

Συνεισφορά

Αυτή η σελίδα αναφέρει τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν ή συνεισφέρουν τα μέλη της ομάδας μας στα διάφορα τμήματα ανάπτυξης του λειτουργικού συστήματος και της κοινότητας του γενικά.

Το Jaunty Jackalope (9.04) θα είναι η επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Ubuntu. Θα αναλύσουμε τι μπορείτε να κάνετε για να συνεισφέρετε στην επιτυχία της έκδοσης αυτής.

Πρώτ'απ'όλα

  • Δημιουργείστε λογαριασμό στο Launchpad εαν δεν έχετε ακόμη. Θα το χρειαστείτε για να στείλετε και να διαβάζετε αναφορές σχετικά με προβλήματα ("bugs") τα οποία μπορεί να ανακαλύψετε κατά την δοκιμαστική περίοδο του Jaunty Jackalope, για μεταφράσεις στο Rosetta ("translations"), για ανάλυση ιδεών ("blueprints") είτε για να απαντήσετε τυχόν ερωτήσεις χρηστών του Launchpad για διάφορα θέματα ("answers").

  • Εξοικιωθείτε με το πώς ακριβώς δουλεύει το Ubuntu και η ανάπτυξη των καινούργιων εκδόσεων. Αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο εσάς αλλά και τους προγραμματιστές ούτως ώστε οι αναφορές που φτιάχνετε να είναι περιεκτικές (και όσο πιο λεκτικά λιτές) σχετικά με το πρόβλημα που ανακαλύψατε. Γι'αρχή μπορείτε να διαβάσετε το αυτό το βικι-άρθρο. Αν ακόμη έχετε προβλήματα σχετικά με τα παραπάνω, μπορείτε πάντα να ρωτήσετε, είτε στα διάφορα φόρουμ, είτε κατά την εβδομάδα Ubuntu Open Week, που είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθετε κάτι περισσότερο σχετικά με τα προαναφερθέντα.

  • Κοιτάξτε το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης για να ορίσετε εκ των προτέρων πότε και τί μπορείτε να συνεισφέρετε κατά την ανάπτυξη της έκδοσης.

  • Εαν έχετε πολλά προβλήματα με την έκδοση που αναπτύσσεται (όχι τη σταθερή έκδοση, αλλά τη λεγόμενη "development release") και αισθάνεστε άβολα μ'αυτή την έκδοση, μην την τρέξετε, τουλάχιστο όχι ακόμη. Περιμένετε να "καθησυχάσουν" τα πράγματα, να φτιακτούν οι προβληματικές περιοχές και δοκιμάστε μια από τις δοκιμαστικές εκδόσεις που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Είναι ένα δύσκολο στάδιο, γι'αυτό θα χρειαστείτε όπως έχουμε ήδη αναφέρει μερική γνώση σχετικά με το πως λειτουργεί το Ubuntu και φυσικά, πώς δουλεύει το "apt" (τα προγράμματα διαχείρισης πακέτων). Οι εκδόσεις που αναπτύσσονται κατά το παρών στάδιο είναι γνωστές για τα προβλήματα που τα πακέτα τους μπορεί να φέρουν στο χρήστη, γι'αυτό εξάλλου είναι "development" εκδόσεις, για να αναφέρετε ό,τι προβλήματα παρουσιαστούν. Οι προγραμματιστές δε μπορούν να προ-ελέγχουν τα πάντα, γι'αυτό προσεκτικά χρησιμοποιείστε αυτές τις εκδόσεις.

  • Είσαστε έτοιμοι για μια έκδοση που μπορεί να μην δουλεύει; Αν πιστεύετε πως δεν είσαστε έτοιμοι ακόμα, χρησιμοποιείστε τις σταθερές εκδοσεις. Αν πάλι πιστεύετε πως έχετε ό,τι χρειάζετε για να τη δοκιμαστική έκδοση, να έχετε το νου σας - δεν είναι ακόμη σταθερή έκδοση και είναι σχεδόν σίγουρο πως κάτι θα "σπάσει": προγράμματα μπορεί να μην δουλεύουν, μπορεί η επιφάνεια εργασίας σας να μην δουλεύει κτλ. Αλλά σχεδόν πάντα, με την κατάλληλη γνώση, μπορείτε να ανατρέψετε τα πράγματα, εγκαθιστώντας μια προηγούμενη έκδοση του προγράμματος που δούλευε, είτε να σας αναγνωρίσει το σύστημα από την κονσόλα (CTRL+ALT+F1) και κατόπιν να συνεχίσετε/φτιάξετε τη δουλειά σας από εκεί.

  • Πάντα κρατάτε αντίγραφα της δουλειάς σας σε άλλο σκληρό δίσκο με τον οποίο το σύστημα δεν είναι ενωμένο πάντα, είτε για παράδειγμα σε ένα USB Flash drive.

Αναφορά σφαλμάτων ("bugs")

Η αναφορά σφαλμάτων είναι μια από τους πιο προσβάσιμους και συνάμα ευεργετικούς τρόπους συμβολής, όπου ο καθένας μπορεί να βοηθήσει. Για να αναφέρετε σφάλματα είναι προτεινόμενο να κατέχετε καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Θα ήταν καλό να ξεκινήσετε με την αναφορά σφαλμάτων το συντομότερο δυνατό, αφού κατά τα τελευταία στάδια ανάπτυξης της προσεχούς καινούργιας έκδοσης, ειδικά το λεγόμενο "BetaFreeze", μετά το οποίο οι προγραμματιστές θα επικεντρωθούν στην επίλυση πολύ σημαντικών σφαλμάτων, για παράδειγμα το πρόγραμμα δεν ξεκινάει, δεν λειτουργεί κανονικά ή όπως θα το αναμένατε να λειτουργεί.

Σημαντικά σφάλματα είναι επίσης αυτά που ένα μεγάλο μέρος της κοινότητας αναφέρει και επικεντρώνει το ενδιαφέρον στην επίλυση αυτού του σφάλματος. Μια καλή προέγγυση στην αναφορά σφάλματος είναι φυσικά να συζητήσετε και με άλλα άτομα σε φόρουμ είτε στο IRC είτε αλλιώς, εάν έχουν παρατηρήσει παράξενη συμπεριφορά σχετικά με το πρόγραμμα που έχετε προσέξει πως έχει το σφάλμα. Έτσι μπορείτε να βρείτε υποστηρικτές είτε ακόμη και να συνειδητοποιήσετε πως το σφάλμα έχει ήδη αναφερθεί και συνεπώς απλά να το υποστηρίξετε.

Παράδειγμα σωστής αναφοράς

Μια καλή αναφορά σφάλματος περιέχει τα ακόλουθα σημεία:

  1. Το παρών λειτουργικό σύστημα και τον αριθμό της παρούσας έκδοσης:
    • lsb_release -a
      
      No LSB modules are available.
      Distributor ID: Ubuntu
      Description:    Ubuntu intrepid (development branch)
      Release:        8.10
      Codename:       intrepid
  2. Τον αριθμό της παρούσας έκδοσης του προγράμματος που χρησιμοποιείτε (στο ακόλουθο παράδειγμα θεωρούμε το πακέτο gnochm πως έχει το πρόβλημα):

    • apt-cache policy gnochm
      
      gnochm:
        Installed: 0.9.11-2
        Candidate: 0.9.11-2
        Version table:
       *** 0.9.11-2 0
              500 http://archive.ubuntu.com intrepid/universe Packages
              100 /var/lib/dpkg/status
  3. Απλή επεξηγηση του προβλήματος σε μια γραμμή αν είναι δυνατό.
  4. Την διαδικασία με την οποία βρέθηκε το σφάλμα:
    • - Ξεκίνησα το πρόγραμμα
      - Πάτησα File και μετά Quit
      - Το πρόγραμμα έκλεισε και άνοιξε το apport για αναφορά βλάβης
      (εννοείται πως θα το γράψετε χρησιμοποιώντας την Αγγλική γλώσσα)
  5. Μπορεί να αναπαραχθεί κάθε φορά που ακολουθηθεί η διαδικασία; Ναι, κάθε φορά / Σχεδόν πάντα / Τυχαία (όταν κάνετε κάτι άλλο παράλληλα; αναφέρετέ το!)

    • Σημείωση: Σφάλμα που συνέβηκε μια φορά μόνο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, μπορεί και να αμεληθεί και να μην αναφερθεί. Τέτοιου είδους ("της μιας φοράς") σφάλματα συναντώνται συχνά σε "development" εκδόσεις.

  6. Μπορείτε να αναφέρετε επίσης κάτι άλλο που συνέβη και πιστεύετε πως συνδέεται με την παρούσα αναφορά (είτε να επικαλεστείτε άλλο αριθμό σφάλματος).

Επισυνάπτουμε ακολούθως πολύ βοηθητικούς οδηγούς για αναφορά σφαλμάτων:

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα ("bug triaging")

...

Δοκιμάζοντας τα εικονικά αντίγραφα ISO ("testing ISO images")

Η ομάδα "ISO Testing Team" έχει ως στόχο τα μέλη της να δοκιμάζουν τα λεγόμενα "daily ISO builds" (εικονικά ISO αντίγραφα του μελλοντικού δίσκου CD που δημιουργούνται καθημερινώς) και καταλήγουν σε ένα τελικό στάδιο ("milestone") - με λίγα λόγια, δοκιμάζουν CDs προτού να έχει δημιουργηθεί το τελικό στάδιο του CD. Δουλειά τους είναι να ελέγξουν αν όλα δουλεύουν καθώς πρέπει.

Για να ενταχθείτε στην ομάδα και για να προσφέρετε βοήθεια, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες και τέλος κάνετε αίτηση στο Launchpad για ένταξη στην ομάδα.

Υποβάλλοντας ιδέες ("submitting ideas")

...

Μεταφράζοντας προγράμματα ("translating")

...

Προγραμματίζοντας ("submitting code")

Και γιατί όχι; Οι προγραμματιστές των κύριων προγραμμάτων που αποτελούν το Ubuntu και οι ομάδες που προσφέρουν τα πακέτα (MOTU) είναι σχεδόν πάντα πνιγμένοι στα σφάλματα και στη δουλειά, μπορεί να χρειάζονται ποτε-ποτε ένα χεράκι βοηθείας σχετικά με κάποια θέματα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ενταχθείτε στην ομάδα των MOTU (κοιτάξτε τη σελίδα τους για περισσότερες πληροφορίες).

Τέλος, πάντα υπάρχουν προδιαγραφές για προγράμματα ("specs") που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη - μπορείτε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα με τις προδιαγραφές των "blueprints".

Σχεδιάζοντας ("doing design")

Εάν σπουδάζετε είτε έχετε ταλέντο στο γραφικό σχεδιασμό, μπορείτε να το αξιοποιήσετε συμμετέχοντας σε ομάδες που έχουν ως στόχο τους να δημιουργήσουν γραφικά και εικονίδια. Ξεκινήστε εδώ.

Για σχεδιασμό συνήθως χρειάζεστε δύο προγράμματα: GIMP (δημιουργία και επεξεργασία εικόνων XCF, PNG, JPG κτλ) και Inkscape (δημιουργία εικόνων με ανοικτό κώδικα, SVG).

Τεκμηριώνοντας προγράμματα ("writing documentation")

...

Μπορείτε με χιλιάδες άλλους τρόπους να βοηθήσετε.. ακόμη και με το να βρίσκετε, να συνδέετε ή να αναφέρετε απλώς πως το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί/βρεθεί και στην κύρια λίστα σφαλμάτων στην ιστοσελίδα της ομάδας που ανέλαβε να διορθώνει και να εμπλουτίζει τον κώδικα ενός προγράμματος (συνήθως βρίσκονται εκτός του Launchpad). Μ'αυτόν τον τρόπο η διόρθωση σφάλματος μπορεί να ακολουθηθεί κι από εκεί!

Αυτό το άρθρο από προγραμματιστή του Ubuntu επεξηγεί το λόγο που αυτό είναι σημαντικός αυτός ο τρόπος συνεισφοράς κι αυτή εδώ η βικι-σελίδα σας παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να συνδέετε σφάλματα στο Launchpad με αυτά που βρίσκονται σε άλλες ιστοσελίδες.

5-τη-μέρα ("5-a-day")

Η ιδέα είναι απλή - ο καθένας βοηθάει στο να ελέξει τουλάχιστο 5 αναφορές σφάλματων κάθε μερα! Και για να έχει μια παιχνιδιάρικη και ευχάριστη δόση, έχουν δημιουργήσει διάφορα προγραμματάκια που δίνουν την ανάλογη ιεραρχηση του σκορ/αποτελέσματος σας, κάνοντας έτσι αυτά τα 5 σφάλματα να μετράνε!

Για περισσότερες πληροφορίες, δώστε μια ματιά εδώ.

Συγκομιδή ("harvest")

...Ο προγραμματιστής του Ubuntu, Daniel Holbach, έχει δημιουργήσει ένα εργαλείο ούτως ώστε να βοηθήσει στο να βρεθούν τα σφάλματα τα οποία αποκαλεί "φρούτα που κρέμονται χαμηλόδεντρα". Αυτά τα σφάλματα είναι βασικά εύκολα στο να λυθούν και απλά χάθηκαν στις τόσες χιλιάδες αναφορές στο Launchpad. Το επεξηγεί εδώ.

Ρίξτε μια ματιά. Είναι ένα τέλειο μέρος για άτομα που θέλουν να γίνουν MOTU στο μέλλον, όπως επίσης και για φιλόδοξους προγραμματιστές!


CypriotTeam CategoryContributing