ca


Contents

  1. Requeriments del sistema
  2. Instal·lació
    1. Els paquets recomanats s'instal·len ara per defecte
    2. Missatge incorrecte en instal·lar a l'espai de disc lliure continu més gran
    3. Pot ser que l'opció d'hibernar no estigui disponible si es duu a terme la partició automàtica
  3. Actualització
    1. Fallades en l'arrencada de sistemes amb plaques base D945 d'Intel
    2. Pot ser que les actualitzacions des de la Beta utilitzin LABEL= al fitxer /etc/fstab
    3. El Python mostra l'error ImportError en els sistemes actualitzats abans de la versió candidata per a l'alliberament
    4. Pot ser que a les actualitzacions a partir de les versions alfa els calgui tornar a xifrar els directoris d'usuari xifrats
    5. Pot ser que en actualitzar des de l'Ubuntu 8.10 romangui el LILO instal·lat
    6. Ja no es permet establir el domini de regulació sense fil a través d'una opció de mòdul
    7. S'ha de tornar a afegir la miniaplicació del gestor de xarxa al Kubuntu en actualitzar
    8. La miniaplicació de gestió de xarxa del Kubuntu no es connecta a xarxes WPA2
    9. Pot ser que el Kubuntu deixi instal·lat un paquet de gestió d'energia no necessari
    10. Inhabilitació predeterminada de la combinació de tecles Ctrl-Alt-Retrocés a l'Xorg
    11. Canvi en la notificació d'actualitzacions disponibles
  4. Altres problemes coneguts
    1. Regressions en el rendiment de targetes gràfiques d'Intel
    2. Blocatges de la pantalla amb targetes gràfiques d'Intel
    3. Blocatges en suprimir fitxers de sistemes de fitxers ext4
    4. El canvi a ext4 requereix l'actualització manual del GRUB
    5. Possible pèrdua de dades en canviar la mida de sistemes de fitxers ext4
    6. Habilitació implícita del Pulseaudio al Kubuntu en instal·lar a partir d'un DVD o actualitzar amb l'apt-get
    7. Els perfils de l'Apparmor són incompatibles amb l'ecryptfs
    8. L'Avahi no s'iniciarà si hi ha present un domini .local
    9. El Wubi torna a utilitzar un directori «ubuntu» existent i el suprimeix durant la desinstal·lació
    10. Possibles penjaments ocasionals a l'arquitectura ARM
    11. Problemes en mostrar text al Mythbuntu amb el controlador Radeon
    12. Pot ser que es malmeti l'índex del Tracker

Aquestes notes de la versió documenten problemes coneguts i qüestions a tenir en compte amb l'Ubuntu 9.04 i les seves variants.

Requeriments del sistema

Els requeriments mínims de memòria de l'Ubuntu 9.04 són 256 MB (tingueu en compte que pot ser que part de la memòria del sistema no estigui disponible degut al fet que la targeta gràfica la utilitzi).

Si només disposeu de la quantitat de memòria requerida mínima, el procés d'instal·lació trigarà més del què és normal, però es completarà correctament i el sistema funcionarà adequadament un cop hagi finalitzat la instal·lació.

Els sistemes amb poca memòria poden utilitzar el CD per a la instal·lació de l'escriptori amb l'opció d'arrencada «Instal·la l'Ubuntu». D'aquesta manera només s'executarà l'instal·lador en comptes de carregar l'escriptori complet.

Instal·lació

Els paquets recomanats s'instal·len ara per defecte

En acordança amb el manual de les directives de Debian (el qual especifica que el camp Recommends d'un paquet hauria de mostrar una llista de paquets que haurien d'estar instal·lats juntament amb aquell a totes les instal·lacions habituals), el sistema de gestió de paquets instal·la ara de manera predeterminada els paquets llistats en el camp Recommends:, tal com es fa amb aquells marcats com a Depends:. Si voleu evitar aquest comportament per a paquets individuals, utilitzeu l'ordre apt-get --no-install-recommends, i si voleu evitar-ho permanentment, establiu l'opció APT::Install-Recommends "false"; al fitxer /etc/apt/apt.conf. Tingueu en compte però que això pot resultar en la manca de funcions en alguns programes.

Nota: aquest canvi ja es dugué a terme a l'Ubuntu 8.10.

Missatge incorrecte en instal·lar a l'espai de disc lliure continu més gran

En utilitzar ambdues opcions «Instal·la de manera paralel·la» i «Utilitza l'espai lliure continu més gran», aquesta darrera mostra informació incorrecta a la barra de particions on es visualitza com quedarà el disc després de la instal·lació. Tot i això, en seleccionar aquesta opció s'instal·larà correctament l'Ubuntu a la partició buida més gran (informe d'error 364181).

Pot ser que l'opció d'hibernar no estigui disponible si es duu a terme la partició automàtica

En alguns casos, la recepta de partició predeterminada de l'instal·lador crearà una partició d'intercanvi de mida més petita que la memòria física del sistema. Això ocasionarà que no es pugui hibernar, atès que la imatge del sistema no cabrà a la partició d'intercanvi. Si voleu utilitzar la hibernació al vostre sistema, hauríeu d'assegurar-vos que la mida de la partició d'intercanvi és com a mínim tan gran com la de la memòria RAM física.

Actualització

Els usuaris i usuàries de l'Ubuntu 8.10 podran dur a terme l'actualització a la versió 9.04 de manera convenient a través d'un procés automatitzat. Els usuaris de versions més antigues de l'Ubuntu hauran d'actualitzar-les a la 8.10 abans i seguidament a la 9.04. Podreu trobar instruccions completes per a l'actualització a http://www.ubuntu.com/getubuntu/upgrading (en anglès).

Els usuaris i usuàries del Kubuntu podran realitzar l'actualització directament des de la versió 8.04 a la 9.04, tot i que és recomanable que els qui ho facin llegeixin les notes de llançament de l'Ubuntu 8.10, ja que tot allà a tenir en compte per aquella versió també és vàlid.

Fallades en l'arrencada de sistemes amb plaques base D945 d'Intel

Alguns usuaris o usuàries han informat d'una detecció de discos durs SATA en ordinadors amb plaques base D945 d'Intel més lenta del que és normal a l'Ubuntu 9.04. Això pot fer que el sistema s'iniciï en un intèrpret d'ordres initramfs del busybox i es mostri l'error «Gave up waiting for root device.» (ha finalitzat el temps d'espera per al dispositiu arrel). El que s'haurà de fer a continuació és esperar un parell de minuts i sortir de l'intèrpret d'ordres initramfs escrivint l'ordre «exit». A continuació el sistema hauria d'arrencar normalment. en cas contrari, s'haurà d'esperar una mica més que abans i tornar-ho a intentar. Un cop hagi funcionat, s'haurà d'editar el fitxer/boot/grub/menu.lst and i afegir el paràmetre rootdelay=90 a la línia del nucli actual (error no. 290153).

Pot ser que les actualitzacions des de la Beta utilitzin LABEL= al fitxer /etc/fstab

És possible que els sistemes que s'instal·laren a partir de les versions Alfa 5, Alfa 6 o Beta utilitzin la sintaxi LABEL= al fitxer /etc/fstab per a identificar sistemes de fitxers. Això pot causar un comportament indefinit si més endavant s'afegeix un altre disc (com ara un disc USB) que contingui sistemes de fitxers amb etiquetes que puguin ésser iguals. A no ser que això sigui el que vulgueu, és recomanable que utilitzeu identificadors universals únics (UUID) en lloc d'etiquetes.

Per exemple, si un sistema de fitxers s'identifica com a LABEL=inici al fitxer /etc/fstab, podeu esbrinar-ne l'UUID de la manera següent:

blkid -o value -s UUID -l -t LABEL=inici

Seguidament podreu reemplaçar LABEL=inici amb UUID=sortida, on sortida és el que mostra el blkid.

Els sistemes instal·lats a partir de la versió candidata per a l'alliberament de l'Ubuntu 9.04 no experimentaran aquest problema.

El Python mostra l'error ImportError en els sistemes actualitzats abans de la versió candidata per a l'alliberament

Degut a un error als paquets Python present al Jaunty abans de l'alliberament de la versió candidata, els mòduls Python no es pogueren registrar per a ésser utilitzats amb la versió actual del Python - la 2.6. Aquest problema es manifesta com a un error d'importació. P. ex.;

ImportError: No module named foo

tot i que el paquet que conté el paquet de mòdul està instal·lat.

Per a solucionar això, podeu executar l'ordre següent:

sudo dpkg-reconfigure python-foo

per a cada python-foo paquet que contingui un mòdul afectat.

Pot ser que a les actualitzacions a partir de les versions alfa els calgui tornar a xifrar els directoris d'usuari xifrats

És aconsellable que aquells usuaris i usuàries que utilitzaven l'eCryptfs a les versions alfa del Jaunty tornin a xifrar qualsevol fitxer xifrat. Degut a un error al projecte original del nucli 2.6.28 s'escrivia contingut arbitrari de la memòria del nucli a les capçaleres dels fitxers xifrats amb l'eCryptfs. L'error ja fou solucionat a la versió candidata del nucli del Jaunty. Els usuaris i usuàries de l'eCryptfs en aquesta versió de l'Ubuntu haurien de tornar a xifrar cada fitxer xifrat a través de l'ordre /usr/bin/ecryptfs-rewrite-file. Per a obtenir-ne més informació, consulteu la pàgina del manual de l' ecryptfs-rewrite-file(1). Vegeu l'informe d'error 345544.

Pot ser que en actualitzar des de l'Ubuntu 8.10 romangui el LILO instal·lat

Els sistemes basats en l'Ubuntu 8.10 que s'instal·laren a partir del CD d'escriptori dugueren instal·lat per error el paquet lilo i el paquet grub, tot i que per a l'arrencada només s'utilitzava el grub. Si utilitzeu el mètode recomanat per a l'actualització a través del gestor d'actualitzacions, el paquet lilo se suprimirà si no s'utilitza. Si dueu a terme l'actualització a través d'un altre mètode i esteu segurs que només utilitzeu el gestor d'arrencada GRUB, és recomanable que suprimiu el paquet lilo manualment. Vegeu l'informe d'error 314004.

Ja no es permet establir el domini de regulació sense fil a través d'una opció de mòdul

L'Ubuntu 9.04 habilita l'infraestructura de regulació sense fil CRDA per a controlar quins canals de xarxa sense fil es poden utilitzar i són visibles en una ubicació determinada. En cas que en el passat haguéssiu hagut d'utilitzar l'opció de mòdul similar a la de sota en el fitxer /etc/modprobe.d/options pper a poder accedir a determinats canals de la vostra ubicació, pot ser que us trobeu que la xarxa sense fil no funcioni:

  • options cfg80211 ieee80211_regdom=EU

Hauríeu de suprimir aquesta opció de mòdul del nucli en actualitzar a l'Ubuntu 9.04, i en el seu lloc utilitzar l'ordre iw reg.

S'ha de tornar a afegir la miniaplicació del gestor de xarxa al Kubuntu en actualitzar

En actualitzar el Kubuntu des de la versió 8.10, la miniaplicació del gestor de xarxa s'haurà d'afegir al quadre manualment. Vegeu l'informe d'error 349066.

plasma-1.png

plasma-2.png

plasma-3.png

Feu clic a la icona Plasma de la part inferior dreta.

Feu clic a Add Widget (afegeix un giny).

Feu doble clic a Network Management (gestió de xarxa).

La miniaplicació de gestió de xarxa del Kubuntu no es connecta a xarxes WPA2

La miniaplicació de gestió de xarxa del Kubuntu no es connecta a xarxes WPA2 o bé a certes configuracions de VPN (xarxa privada virtual). Podeu utilitzar el knetworkmanager (disponible al DVD) o bé el network-manager-gnome com a solució temporal. Vegeu l'informe d'error 339313.

Pot ser que el Kubuntu deixi instal·lat un paquet de gestió d'energia no necessari

Pot ser que l'actualització del Kubuntu deixi instal·lat al sistema els paquets «kde-guidance-powermanager» o «guidance-power-manager», tot i que ja no són necessaris. Si és el cas, els podeu suprimir.

Inhabilitació predeterminada de la combinació de tecles Ctrl-Alt-Retrocés a l'Xorg

Ara la combinació de tecles Ctrl-Alt-Retrocés, utilitzada anteriormant per a reiniciar l'X, està inhabilitada per defecte. Això permet eliminar el problema de prémer la combinació per error. Els usuaris i usuàries que no vulguin recuperar aquesta funció podran habilitar-la en el seu fitxer xorg.conf, o bé executar l'ordre dontzap --disable.

Canvi en la notificació d'actualitzacions disponibles

L'Ubuntu 9.04 introdueix un canvi en la gestió de les actualitzacions de paquets, per a les quals s'executarà el gestor d'actualitzacions (update-manager) directament en lloc de mostrar una icona al quadre del GNOME. Tot i això, encara es notificarà als usuaris sobre actualitzacions de seguretat a diari, però les actualitzacions que no siguin relacionades amb la seguretat es notificaran només un cop a la setmana.

Aquells que vulguin continuar rebent notificacions sobre actualitzacions tal com abans, podran recuperar el funcionament anterior utilitzant l'ordre següent:

gconftool -s --type bool /apps/update-notifier/auto_launch false

Altres problemes coneguts

Regressions en el rendiment de targetes gràfiques d'Intel

Els usuaris de targetes gràfiques d'Intel han informat de regressions a l'Ubuntu 8.10 en comparació a altres versions (informe d'error 252094). Molts d'aquest problemes s'han solucionat a l'Ubuntu 9.04, però alguns encara persisteixen.

  • Alguns usuaris han experimentat una millora en el rendiment en utilitzar l'heurística de migració «greedy». Per a utilitzar-la, caldrà executar l'ordre sudo gedit /etc/X11/xorg.conf i afegir la línia Option "MigrationHeuristic" "greedy" a la secció Device del fitxer xorg.conf.

  • De manera alternativa també hi ha disponible una opció d'arquitectura d'acceleració experimental, la «DRI2/UXA». Aquesta opció està disponible per als usuaris de targetes gràfiques d'Intel i les nostres proves (en anglès) demostren que ofereix millores de rendiment significatives, tot i que també presenta un risc de problemes d'estabilitat greus. Podeu habilitar aquesta opció executant l'ordre sudo gedit /etc/X11/xorg.conf i afegint Option "AccelMethod" "UXA" a la secció Device del fitxer xorg.conf. Els usuaris que prefereixin mantenir més estabilitat haurien de romandre amb el mètode d'acceleració estàndard per defecte, l'«EXA».

    Warning /!\ En alguns casos això farà que la interfície gràfica no s'iniciï o bé que no es pugui utilitzar. En aquest cas haureu d'iniciar en el mode de rescat o bé prémer la combinació de tecles Ctrl+Alt+F2, entrar a la consola de text i utilitzar l'ordre sudo nano /etc/X11/xorg.conf per a desfer l'opció UXA.

  • En cas que cap dels suggeriments anteriors proporcioni cap millora, a alguns usuaris els ha ajudat utilitzar una versió antiga del controlador.

Blocatges de la pantalla amb targetes gràfiques d'Intel

Els usuaris de diversos xips de vídeo d'Intel han informat la pantalla es bloqueja sota certes circumstàncies (p.ex. després d'uns quants minuts d'haver realitzat una aturada temporal en el xip i945, com es descriu a informe d'error 339091). En molts casos s'ha confirmat que inhabilitar els efectes d'escriptori a Sistema → Preferències → Aparença ajuda a evitar aquest problema.

En cas que el problema persisteixi fins i tot després d'haver inhabilitat els efectes d'escriptori, podeu afegir la línia Option "DRI" "off" a la secció Device del fitxer /etc/X11/xorg.conf, tal com es descriu més amunt. Això inhabilitarà l'acceleració 3D i els efectes d'escriptori, però farà que l'aturada temporal torni a funcionar bé i evitarà altres tipus de fallades.

Aquests blocatges ocorren sovint en els xips i965 (informe d'error 359392), per la qual cosa a la versió final s'han inhabilitat per defecte els efectes d'escriptori en aquest xip. Un cop s'hagi solucionat el problema, s'habilitaran en una propera actualització de la versió 9.04.

Blocatges en suprimir fitxers de sistemes de fitxers ext4

En alguns casos, s'ha informat que es produeixen blocatges de programari al nucli en suprimir fitxers d'un sistema de fitxers ext4 (informe d'error 330824). Ara mateix s'està investigant el problema, i s'espera oferir-ne una solució com a actualització després de l'alliberament. Com a solució temporal per a evitar el problema, és recomanable realitzar la instal·lació amb el sistema de fitxers ext3 predeterminat, i dur a terme una actualització a l'ext4 (tal com es documenta al wiki de l'ext4)un cop s'hagi publicat la solució.

El canvi a ext4 requereix l'actualització manual del GRUB

Si heu triat d'actualitzar en viu els sistemes de fitxers / o /boot dels formats ext2 o ext3 a l'ext4 (tal com es documenta al wiki de l'ext4), també haureu d'utilitzar l'ordre grub-install després de l'actualització a l'Ubuntu 9.04 per a tornar a instal·lar el carregador d'arrencada. Si no ho feu, la versió del GRUB instal·lada al sector d'arrencada no podrà llegir el nucli del sistema de fitxers ext4 i el vostre sistema no podrà arrencar.

Possible pèrdua de dades en canviar la mida de sistemes de fitxers ext4

Pot ser que l'eina resize2fs ocasioni una pèrdua de dades en ampliar o reduir sistemes de fitxers ext4 fora de línia. Vegeu aquest correu del mantenidor del projecte original per a obtenir-ne més detalls. Malauradament, això va sortir a la llum massa tard per a solucionar-ho a l'Ubuntu 9.04. En cas que vulgueu canviar la mida d'un sistema de fitxers ext4 amb les eines disponibles a l'Ubuntu 9.04, pot ser que pugueu utilitzar una solució temporal a aquest problema si primer de tot inhabiliteu les funcions flex_bg i uninit_bg executant les ordres següents (no ho intenteu en un sistema de fitxers muntat, però!):

tune2fs -O ^flex_bg,^uninit_bg /dev/DEVICE_NAME
e2fsck /dev/DEVICE_NAME

De tota manera, us recomanem que prengueu molta més cura de l'habitual en realitzar còpies de seguretat quan intenteu canviar la mida d'un sistema de fitxers ext4.

Habilitació implícita del Pulseaudio al Kubuntu en instal·lar a partir d'un DVD o actualitzar amb l'apt-get

En instal·lar el Kubuntu 9.04 a partir de les imatges de DVD, o bé en actualitzar el sistema a aquesta versió des d'una d'anterior a partir de l'ordre apt-get dist-upgrade, s'instal·larà el paquet pulseaudio per error. Aquest paquet no s'hauria d'instal·lar com a part de l'escriptori del Kubuntu, per la qual cosa és recomanable que se suprimeixi amb l'ordre següent:

sudo apt-get purge pulseaudio

Els perfils de l'Apparmor són incompatibles amb l'ecryptfs

En utilitzar directoris xifrats juntament amb l'Apparmor en mode de posada en vigor, aquest denegarà l'accés a determinats fitxers per error degut al fet que el nucli Linux veurà que el procés intenta accedir al fitxer tant per la via xifrada com per la noxifrada (informe d'error 359338). Com a solució temporal, els usuaris poden modificar els seus perfils de l'Apparmor al directori /etc/apparmor.d/ de manera que s'atorguin permisos per a @{HOME}/.Private/**.

L'Avahi no s'iniciarà si hi ha present un domini .local

El paquet avahi-daemon, el qual implementa l'estàndard «sense configuració» mDNS, inclou una verificació per a evitar iniciar-se quan hi hagi present un domini DNS .local que hi conflicteixi. S'ha informat que alguns proveïdors d'Internet inclouen tal domini .local a les seves xarxes, per la qual cosa els servidors amb Ubuntu 9.04 no veuran els seus noms aparèixer a la xarxa local (informe d'error 327362).

Per a forçar la utilització de l'mDNS en una xarxa configurada d'aquesta manera, els usuaris poden executar les ordres següents:

sudo sed -i -e'/AVAHI_DAEMON_DETECT_LOCAL/s/1/0/' /etc/default/avahi-daemon
sudo service avahi-daemon start

El Wubi torna a utilitzar un directori «ubuntu» existent i el suprimeix durant la desinstal·lació

Si hi ha un directori existent anomenat «ubuntu» al disc de destinació, s'utilitzarà durant la instal·lació al Windows i seguidament se suprimirà completament en desinstal·lar (informe d'error 364166). Això resultarà en la pèrdua de fitxers que hagués contingut aquell directori, per la qual cosa és recomanable que canvieu el nom de qualsevol directori anomenat «ubuntu» abans d'iniciar amb una instal·lació del Wubi.

Possibles penjaments ocasionals a l'arquitectura ARM

La versió per a l'arquitectura ARM actualment no implementa les crides de sistema ppoll() i pselect(), cosa que a vegades ocasiona fallades en muntar el sistema de fitxers arrel durant l'arrencada. Això és degut a una condició d'accés no coordinat als recursos, per la qual cosa el problema normalment desapareix en tornar a iniciar el sistema. Actualment s'està treballant en la solució del problema, la qual es podrà obtenir com a actualització del nucli de l'Ubuntu 9.04 després de l'alliberament.

Problemes en mostrar text al Mythbuntu amb el controlador Radeon

El frontal Mythv del Mythbuntu no mostra els tipus de lletra correctament en utilitzar el controlador radeon amb la funció DRI habilitada (informe d'error 341898). Aquest problema es resoldrà en una actualització posterior a l'alliberament. Mentrestant, els usuaris poden inhabilitar l'opció DRI en la seva configuració de l'X com a solució temporal.

Pot ser que es malmeti l'índex del Tracker

In some cases it can happen that the index of the "tracker" desktop search engine becomes invalid. A dialog will be shown, offering you to "Reindex all contents". This button does not work, and the tracker service might start to use large amounts of CPU and disk resources. As a workaround, please press Alt+F2 and run tracker-processes -r. This will be fixed in a post-release update soon (see bug 361205).

Pot ser que en alguns casos l'índex del motor de cerca d'escriptori Tracker esdevingui no vàlid. Si és el cas, se us mostrarà un diàleg per a «Tornar a indexar tot el contingut», el botó del qual no funciona. Llavors pot ser que el servei del Tracker comenci a utilitzar un percentatge elevat de la CPU i recursos de disc. Com a solució temporal, premeu la combinació de tecles Alt+F2 i executeu l'ordre tracker-processes -r. Això se solucionarà aviat en una actualització posterior a l'alliberament (vegeu l'informe d'error 361205)

JauntyJackalope/ReleaseNotes/ca (last edited 2009-04-23 06:48:14 by p54A10E2C)