FocalFossa

Festa Focal Fossa - Ubuntu 20.04 LTS

Tal com marca la tradició, després de 6 mesos d'espera, a l'abril de 2020 s'ha publicat la versió definitiva del GNU/Linux Ubuntu 20.04.

Per celebrar-ho, la comunitat de l'Ubuntu en català, tal i com porta fent amb l'aparició d'anteriors versions de l'Ubuntu, organitza una festa (Release Party). Aquestes festes són organitzades per tot el món pels grups locals (LoCo Teams) de l'Ubuntu.

Aquesta pàgina conté informació sobre la festa que se celebrà el dia 16 de maig a Las Naves de València Jitsi, canal ubuntu-cat. Aquest wiki és un document de treball de l'equip d'usuaris de l'Ubuntu en català i com a tal s'anirà modificant a mesura que tindrem els termes decidits i en marxa.

Torneu sovint a aquesta pàgina si us voleu mantenir informats sobre l'esdeveniment. Si voleu participar poseu-vos en contacte amb l'equip i/o uniu-vos a la comunitat d'usuaris de l'Ubuntu en català. Ja som un bon munt de gent!

Inscripcions

El formulari es trobava a http://www.ubuntu.cat/FestaFocal

Lloc i programa d'activitats

Horari

Aula 1: ponències

9:15h a 9:25h

Cafè telemàtic

Equip

9:30h a 9:55h

Presentació Ubuntu

SiscoGarcia

10:00h a 10:55h

El Pinephone i altres mòbils amb maquinari lliure Ubuntu

WalterGarciaFontes

11:00h a 11:55h

Pàgines web dinàmiques amb HTML5 Ubuntu

Paco Rivière

12:00h a 12:55h

Blockchain Ubuntu Ubuntu Ubuntu

Tomàs Mallafré

13:00h a 14:00h

Tertúlia telemàtica

Equip

14:00h a 15:00h

Dinar telemàtic

Equip

Nomenclatura del nivell tècnic de les xerrades i tallers

 • Ubuntu Bàsic

 • Ubuntu Ubuntu Intermedi

 • Ubuntu Ubuntu Ubuntu Avançat

Recomanacions per optimitzar les vídeo-conferències

 • Entrada d'àudio: cal esbrinar que el nostre àudio no estigui generant eco. Només que hi hagi una persona generant eco acaba molestant a tota la sala. Per això cal configurar l'entrada d'àudio al dispositiu per tal que estigui en un nivell òptim i que permeti enviar el senyal sense amplificar-lo.
 • Feu servir auriculars: d'aquesta manera es minimitza la possibilitat de generar eco a la sala.
 • Silencia el micròfon: si no estem parlant hem de mantenir el micròfon desactivat. Així es redueix el soroll i s'augmenta la qualitat general de la trucada en reduir-se també la quantitat de dades enviades. Per a una dinàmica satisfactòria de les reunions es pot fer ús del xat de la vora esquerra i demanar torn de paraula.
 • Desactiva la càmera: cada vegada que no calgui compartir pantalla o visualitzar els vídeos dels participants hi ha l'opció de desactivar el vídeo. Això permetrà reduir-se també la quantitat de dades enviades i millorar la visió.
 • Per compartir pantalla cal triar l'opció adequada: pantalla sencera (i quina, en cas de tenir-ne més d'una), finestra de l'aplicació o pestanya del navegador.
 • Si teniu un Firefox antic, és possible que no rutlli gaire bé. Si no teniu la darrera versió de l'Ubuntu, potser millor que utilitzeu el Chromium perquè no us doni problemes.
 • Visiteu la pàgina de configuració del Jitsi que han preparat els amics de la Viquipèdia si hi teniu més dubtes.

Es fa promoció a les xarxes socials.

Àpats

Aquest important apartat s'haurà de resoldre individualment.

 • Xerrades
  • cal un mestre de cerimònies per a cada espai o sala, que s'encarregui de:

  • presentar els ponents,
  • ajudar els participants i ponents,
  • fer respectar els horaris,
 • Enquesta de valoració
  • preparar una enquesta de valoració i organitzar la seva recollida

Nota de premsa

Comunicat de premsa Focal Fossa:

A l’abril s'ha publicat la versió definitiva de l’Ubuntu[0] 20.04 LTS (de nom Foval Fossa). Amb aquest motiu, la comunitat d’usuaris d’Ubuntu en català[1] celebrarà el proper dissabte 16 de maig la festa d’alliberament al canal de Jitsi ubuntu-cat[2], per motius de sobres coneguts. Aquestes festes les organitza l’equip d’ubuntaires en català, procurant fer-la a diferents llocs del territori.

En aquests esdeveniments es pretén difondre i apropar el programari lliure en general, i més concretament l’Ubuntu, al públic en general; proposant-los xerrades, tallers i, si així ho volen, ajudant-los a instaŀlar l’Ubuntu al seu ordinador. No estan, per tant, enfocats a persones amb grans coneixements tècnics, tot i que també s’hi poden trobar activitats més avançades, si s’escau.

La implantació a tots el ordinadors del centre de programari lliure basat en GNU/Linux, tant a nivell de sistema operatiu, Ubuntu, com a nivell de programari d’ofimàtica, LibreOffice, des del punt de vista de sostenibilitat ens aporta un seguit d’avantatges, ja que els requeriments quant a maquinari per part del sistema operatiu són menors que els sol·licitats per altres plataformes comercials. Això ens permet un estalvi energètic i sobretot de maquinari important, ja que permet aprofitar i reciclar equips informàtics que d’una altra manera serien obsolets, evitant al centre l’adquisició d’equips nous i la compra de llicències de plataformes comercials privatives.

Tot això té efectes sostenibles:

 • Reducció d’equips informàtics de rebuig.
 • Reducció de despeses per reciclatge dels equips.
 • Contribució sobre el medi ambient en reduir els residus.
 • Reducció de la despesa en l’adquisició d’equips i programaris.

Si consulteu el programa d’activitats[3] anireu veient la participació d’experts i desenvolupadors en diferents àmbits. Evidentment, tot això serà de forma totalment gratuïta; només caldrà inscriure’s-hi[4] per dimensionar-ho bé.

[0] https://www.ubuntu.com

[1] https://www.ubuntu.cat

[2] https://meet.jit.si/ubuntu-cat

[3] https://wiki.ubuntu.com/CatalanTeam/Activitats/FocalFossa

[4] http://www.ubuntu.cat/FestaFocal

Altres Recursos

Per a la posteritat

Vam comptar 25 participants.

Fotografies:

Organitzadors i col·laboradors

Organitza:

Ubuntu cat

Patrocina:

Cartell

CatalanTeam/Activitats/FocalFossa (last edited 2020-05-16 13:17:59 by rafael-carreras)